WINELOVERS’ STREET FESTIVAL: Kurelčeva i ove godine na dva dana postaje prava vinska ulica

Winelovers' Street festival
Foto: Press

Dvodnevni open-air vinski festival Winelovers’ Street ove se godine ponovo održava u zagrebačkoj Kurelčevoj ulici. U četvrtak i petak, 5. i 6. srpnja, od 17 sati pa sve do ponoći posjetitelji će moći uživati u ponajboljim hrvatskim vinima, živoj glazbi, plesu i urbanim igračkama.

Festival je prvotno bio zakazan za 28. i 29. lipnja, ali je odgođen zbog lošeg vremena.

Winelovers’ Street festival nezaobilazna je destinacija zagrebačkih ljubitelja vina, ali i događanje koje već nekoliko godina za redom uspješno pozicionira Zagreb na kartu vinskog turizma. O tome svjedoči brojka od preko 2000 posjetitelja koji su sudjelovali na festivalu prošle godine.

Winelovers' Street festival
Foto: Press

Prvi dan festivala, u četvrtak, 5. srpnja, posjetiteljima će se predstaviti vinarije kontinentalne Hrvatske: Kunčić, Petrač, Budinščak, Đurinski, Kezele, Ilovčak, Mikša, Trdenić, Miklaužić, Voštinić-Klasnić, Florijanović, Jaram, Feravino, Kutjevo, Perak, Bartolović i Svijetli dvori. U petak se družimo sa vinarima Istre i Dalmacije, kušajući vina Anđelini, Zigante, Fiolić, Jurica, Putnikovići i Sagul. Oba festivalska dana prilika su za uživanje u domaćim sirevima Mliječno s potpisom.

Na festivalu će biti predstavljeno preko 80 vinskih etiketa, a pjesme i plesa nikako neće nedostajati – s nama će se tradicionalno družiti rasplesana ekipa iz udruge Back To Swing, u pratnji live dueta širokog repertoara jazz, blues, rock i swing glazbe. Dodatna festivalska atrakcija bit će četiri interaktivne urbane igračke, autorsko djelo umjetnika Aleksandra Battiste Ilića. One pozivaju na akciju, provociraju, komuniciraju i prenose informaciju putem fotografija kao javna umjetnost koja šalje poruku putem društvenih mreža.

Ulaz na festival je besplatan, a vino se može degustirati po popularnoj cijeni od 15kn za čašu. Radno vrijeme festivala je od 17 sati do ponoći, a vrijeme od 17 do 18h rezervirano je za business-to-business susrete ugostiteljskog sektora i vinara.

Winelovers’ Street festival u fokus stavlja novu generaciju hrvatskih vinara, čija je vina ponekad gotovo nemoguće pronaći u Zagrebu – što je veliki mamac za iskusne vinoljupce i pravi izazov za vinske entuzijaste. Isto tako, ideja promocije autohtonih sorti od samih je početaka utkana u koncept ovog festivala. Pa će tako posjetitelji ulice za vinoljupce, uz klasične europske sorte vina, imati priliku kušati i međimurski pušipel, moslavački škrlet, istarsku malvaziju, momjanski muškat, plavac mali, rukatac te druge autohtone i domicilne hrvatske sorte.

Organizator manifestacije je udruga Vinoljupci koja od 2014. godine aktivno djeluje na promicanju vinske kulture i turizma. Vinoljupci su do sada organizirali ukupno sedam open-air vinskih festivala, te brojna manja vinska događanja i susrete s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način.

Winelovers' Street festival
Foto: Press

“Nakon što smo u srpnju 2014. organizirali prvi open-air festival, postalo nam je jasno kako smo pogodili pravu nišu”, pojasnila je Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci.

“Želja nam je bila napraviti manifestaciju lišenu formalizma, a koja ipak poštuje vinske standarde i potiče potrošače na edukaciju o vinu. Taj, kao i narednih šest festivala organizirali smo s ciljem da hrvatska vina i vinare približimo novoj, mladoj vinskoj publici. Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji – urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti”, dodala je voditeljica projekta.

Dodatne informacije o Winelovers’ Street festivalu potražite na www.vinoljupci.com.hr kao i na www.facebook.com/vinoljupci, gdje organizatori najavljuju nagradne natječaje u kojima je moguće osvojiti vrijedne vinske nagrade.