“VRATIMO PALČIĆE U PETROVU”: Država ipak neće naplatiti PDV na novac prikupljen u humanitarnoj akciji

BBB i Hrvatska vojska zbrinjavaju tek rođene bebe i njihove mame
Foto: Instagram

Na Facebook stranici akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu” raspravljalo se o tome da se država ne želi odreći PDV-a na kupnju uređaja. Pokrenuta je i peticija, a onda se dogodio preokret.

“Potrebno je napisati zahtjev za povrat s objašnjenjem za što će se konkretno sredstva koristiti i mi ćemo ga u najkraćem roku odobriti”, izjavio je za Dnevnik.hr ministar financija Zdravko Marić.

Potvrdio je da će se država ipak odreći PDV-a na kupnju uređaja iz akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”, u kojoj je do ponedjeljka skupljeno 5.272.940 kuna.

Željka Vučko, jedna od organizatorica akcije, informaciju je primila s oduševljenjem: “Ovo mi je najbolja vijest od rođenja unuka. Isplati se boriti. Idemo odmah pisati zahtjev,”

Prilikom kupnje prvih uređaja novcem od donacija iz akcije molili su Poreznu upravu da ih oslobodi PDV-a. Odgovorili su im da su donacije oslobođene plaćanja, ali ne i kupnja samih uređaja.

To je naljutilo mnoge koji su na stranici akcije na Facebooku raspravljali o tome kako se država ne odriče novca.

“Puno bi se opreme moglo nabaviti za taj iznos i opremiti još bolnica”, napisala je jedna korisnica. Pokrenuta je i online peticija.

“Naše nastojanje da pomognemo najmanjima i medicinskom osoblju olakšamo ionako preteške borbe za njihov maleni, beskrajno vrijedan život, otežano je činjenicom da su ionako skupi uređaji, dodatno opterećeni plaćanjem PDV-a”, pisalo je u pozivu na potpisivanje peticije.