STIŽE SNIJEG: Oglašen meteoalarm za cijelu Hrvatsku, HAK uputio upozorenje vozačima

Zima - zimski uvjeti - vožnje u zimskim uvjetima
Ilustracija | Foto: Pixabay

Meteorolozi za subotu popodne najavljuju snijeg na zapadu zemlje, za područje Kvarnera oglašen je crveni, za obalu Istre narančasti, a za neke dijelove Hrvatske žuti meteoalarm.

“Promjenljivo, na zapadu i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom i obilnom na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru. Tijekom dana će se širiti i na ostale predjele, a ponajprije na Jadranu može i zagrmjeti. Prema večeri na zapadu unutrašnjosti će prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, ponajprije u Gorskom kotaru”, stoji u prognozi DHMZ-a.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju jak s olujnim udarima, sredinom dana na sjeveru u okretanju na sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. Temperatura zraka između 13 i 19 °C, u višem gorju te na sjeverozapadu od 5 do 10, u drugome dijelu dana u osjetnom padu.

“Kolnici će biti mjestimice mokri i skliski. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestamama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme. U gorskim se krajevima očekuje susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. Zbog snijega u gorskoj Hrvatskoj te jakog vjetra u priobalju vozit će se usporeno i otežano, a očekuju se zabrane i ograničenja u cestovnom i pomorskom prometu”, upozorava Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog jakih udara vjetra na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica rizičnim skupinama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače i furgoni s metalnim sanducima) koja se kreću u smjeru Rijeke preporuča se izlazak na čvoru Delnice, a vozilima koja se kreću u smjeru Zagreba izlazak na čvoru Kikovica te obilazak dionice Delnice – Kikovica državnom cestom D3, objavio je HAK.

Kolnici su mokri i skliski. Mogući su odroni. Ponegdje ima magle.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme, upozorava HAK.