Vlada je odlučila: Saboru će predložiti Ivana Turudića kao kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika

Foto: Screenshot

Na temelju programa i razgovora, Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da Vlada danas predloži Ivana Turudića za kandidata za budućeg glavnog državnog odvjetnika, izvijestio je na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Tu će odluku, dodao je, Vlada danas donijeti na zatvorenome dijelu sjednice te je uputiti u Hrvatski sabor.

Podsjetimo, jučer je Povjerenstvo Vlade za utvrđivanje prijedloga kandidata za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obavilo razgovore s kandidatima Mladenom Dragičevićem, Emilijom Kalabrićem, Ivanom Turudićem i Nikšom Wagnerom.

Cijeli proces izbora, dodao je premijer, traje već dva mjeseca, sukladno zakonskim odredbama.

“Riječ je o istaknutom hrvatskom sucu s velikim iskustvom u pravosuđu, koji je radio i na Općinskom i Županijskom sudu u Virovitici, bio je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu te je trenutno sudac Visokog kaznenog suda”, kazao je premijer Plenković dodajući da je na Povjerenstvu jednoglasno ocijenjeno da je njegov program bio najkvalitetniji te da je imao najuvjerljivije argumente u pogledu funkcioniranja DORH-a.

Naglasio je da u mandatu ove Vlade DORH i USKOK rade neometano, bez ikakvoga utjecaja Vlade, u borbi protiv korupcije, kriminala i drugih nezakonitosti.

“Na Državno odvjetništvo gledamo kao na tijelo koje u svom radu treba biti neovisno, samostalno i lišeno bilo kakvog političkog ili svakog drugog oblika upliva ili utjecaja”, naglasio je jasno političko opredjeljenje ove Vlade.

Na kraju je najavio da će sutra u Osijeku sudjelovati na 4. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.