Vjekoslav Prebeg oslobođen iz ruskog zatvora, već sutra će biti u Hrvatskoj!

Foto: Screenshot RT

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj, potvrđeno je Večernjem listu iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju.

“Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja – kažu.

Oslobođeno je i 10 zatvorenika iz redova državljana Kraljevine Maroko i Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Kraljevine Švedske i Hrvatske.

Podsjetimo, Hrvatu Vjekoslavu Prebegu prijetila je smrtna kazna u samoproglašenoj Narodnoj Republici Doneck (NRD) zbog sudjelovanja u ratu na ukrajinskoj strani. Izjasnio se nedužnim na sudu. Nekoliko dana nakon, na društvenoj mreži Telegram objavljen je i video u kojem govori o plaći koju je dobivao od Ukrajinaca.

Protiv Vjekoslava Prebega podignuta je optužnica koja ga tereti za prolaženje obuke za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenik te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka.