Otvoren 9. međunarodni zagrebački salon autokarikature

salon-autokarikature

U auli zgrade Gradske uprave danas je otvoren 9. međunarodni zagrebački salon autokarikature. Dobitnik Grand Prixa Salona na temu Ljubav za volanom hrvatski je karikaturist Damir Novak, koji je istaknuo kako je u ovogodišnjoj konkurenciji – osvajanje Grand Prixa jednako dobitku na lotu!

Izložbu je otvorio gradonačelnik Milan Bandić, glavni pokrovitelj ove već tradicionalne manifestacije, objavio je službeni gradski portal Zagreb.hr.

Istaknuvši kako je ovaj Salon dokaz da su Zagreb i Hrvatska pronašli svoje mjesto na svjetskoj karti međunarodnih izložbi autokarikature, gradonačelnik Bandić čestitao je organizatorima na upornosti i kreativnosti te je uručio nagrade dobitnicima, koje je izabrao međunarodni žiri.

Prvo posebno priznanje dobio je Valentin Georgiev iz Bugarske, čiju je nagradu preuzela veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj Nj. E. Tanya Dimitrova, dok je dobitnik Drugoga posebnoga priznanja Dragutin Dado Kovačević, karikaturist iz Zagreba.

Dobitnik Treće nagrade je Čeh Pavel Matuška, za kojeg je nagradu preuzeo konzul veleposlanstva Republike Češke Jurij Varga, a drugo mjesto osvojio je ukrajinski karikaturist Alexander Dubovsky, čiju je nagradu preuzeo glavni tajnik Koordinacije Hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović.

Prva nagrada Salona otišla je u Bugarsku, a u ime dobitnika Jovcha Savova, nagradu je također preuzela veleposlanica Dimitrova.

Na ovogodišnjem Salonu, s 401 karikaturom sudjelovalo je 198 autora iz 40 zemalja svijeta, naglasio je organizator Ivica Palatinuš, zahvalivši gradonačelniku na kontinuiranoj podršci te dodao kako će sljedeće godine, na jubilarnom 10. Salonu, tema biti Auto i moto sport pozvavši karikaturiste da počnu s pripremama.

Zagrepčani izložbu mogu besplatno pogledati u naredna tri tjedna, u auli zagrebačke Gradske uprave.

Foto: Zagreb.hr