VIRUS UŠAO U 22 BOLNICE: Zaraženo je 18 liječnika i 80 medicinskih sestara, Stožer razmatra nove mjere

Ilustracija | Foto: Canva

Epidemija izazvana koronavirusom ne popušta, iz županijskih stožera dolaze informacije o velikom broju novooboljelih, u ovom trenu Hrvatska ima gotovo tisuću aktivnih slučajeva.

Virus se probija i u zdravstveni sustav, tako da je od početka “novog” vala koronavirusa oboljelo 102 zdravstvenih djelatnika u čak 22 ustanove, a u samoizolaciji se u ovom trenu nalazi 382 djelatnika iz tog sustava, objavio je Jutarnji list.

Prema službenim podacima, oboljelo je 18 liječnika, tri stomatologa, jedan farmaceut, 80 medicinskih sestara, dvije osobe iz administracije te jedan psiholog. Srećom, u svim bolnicama bolest je lokalizirana te su, tvrde nadležni, pronađeni svi kontakti, a prema preporukama epidemiologa određene su im samoizolacije.

Virus se tako u proteklih nekoliko tjedana uvukao u više bolnica: PB Sveti Ivan, KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, DZ Zapad – Zagreb, SB Gojak, Stomatološka poliklinika, KB Merkur, tri privatne poliklinike, OB Vukovar, OB Slavonski brod, ZZJZ brodsko-posavski, OB Požega, KBC Rijeka, Dom za starije Sesvete, DZ Drniš, Bolnica u Popovači i NZZJZ Split.

Da je situacija ipak pomalo zabrinjavajuća govori podatak da se Stožer, nakon gotovo dva mjeseca, sastao dva puta u jednom danu.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija da Stožer civilne razmatra mogućnost pooštravanja mjera, sve mjere se razmatraju i sve je na stolu.

“Ne bih govorila o pooštravaju mjera već kako bolje implementirati one postojeće mjere. Ne bih nikako željela da ljudi shvate da su na redu nekakva nova ograničenja ili restrikcije. Pogotovo sada kada treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans između želje da živimo čim više u normalnim okolnostima koliko je to moguće, a s druge strane da pazimo da se ne zarazimo”, rekla je Bubaš.