Virtualna izložba Grafičke zbirke NSK posvećena životinjama u likovnoj umjetnosti

Virtualna izložba Grafičke zbirke NSK posvećena životinjama u likovnoj umjetnosti
Foto: Press / NSK

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu priredila je u okviru programa ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige zanimljivu virtualnu izložbu Životinjsko carstvo u Grafičkoj zbirci NSK.

Predstavljen je niz likovnih djela s motivima životinja, od grafika, crteža i razglednica do plakata koji se nalaze u njezinu fondu.

Životinje se kao inspiracija ili usputan motiv pojavljuju u velikom broju umjetničkih ostvarenja, još od razdoblja paleolitskog “špiljskog slikarstva”. Bez obzira na to je li im pridan značaj simbola, metafore ili je riječ o umjetničkoj studiji, životinje su u likovnoj umjetnosti zabilježene nizom različitih likovnih tehnika.

Kako bi se istaknula raznovrsnost životinjskog carstva koje se pojavljuje na građi Grafičke zbirke NSK, svijet životinja izložbom se predstavlja u nekoliko kategorija.

Skupina Portreti predstavlja životinju kao umjetničku inspiraciju, kategorija Simbol / Detalj / Propaganda bavi se znakom, metaforom i simbolikom životinjskog motiva, njegovom sekundarnom ulogom u nadopuni glavne teme te životinjom kao inspiracijom pri oblikovanju sugestivnih, angažiranih poruka plakata i drugih propagandnih materijala. U kategoriji Tiskovne ilustracije sakupljeni su pak crteži i grafike nastali za raznovrsne publikacije.

Izložba donosi i kutak za razbibrigu koji uključuje igre za najmlađe poput slagalica, osmosmjerke, slikovnih križaljki i pamtilica.

Autorica izložbe je viša kustosica i djelatnica Grafičke zbirke NSK Maja Karić.

Izložbu pogledajte na poveznici Životinjsko carstvo u Grafičkoj zbirci NSK.