Fontane svijetlile u znak potpore Danu svjesnosti o mucanju i Danu bez mobitela u prometu

Foto: Zagreb.hr

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je večeras obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju na zagrebačkim fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Međunarodni dan održava pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, u organizaciji Grada Zagreba, Odsjeka za logopediju Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog logopedskog društva i Dječje bolnice Zagreb.

Zahvalivši organizatorima, gradonačelnik Bandić istaknuo je da je rana intervencija vrlo važna kako bi na vrijeme stručnjaci pomogli u otkalanjanju poteškoća u govornim manama kako kod djece najmalađeg uzrasta tako i odraslih osoba.

Prema rječima Suzane Jelčić Jakšić logopedice Dječje klinike za dječje bolesti Zagreb, 1 posto svjetske populacije ima problema s mucanjem dok se 12 posto djece u nekom periodu života susreće s problemom mucanja što često ostavlja posljedice i na mentalno zdravlje.

Nakon toga gradonačelnik Bandić prisustvovao je i obilježavanju Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, u sklopu projekta Dana bez mobitela u prometu 2020., koji ima za cilj osvijestiti sugrađane o opasnostima korištenja mobitela u prometu.

Foto: Zagreb.hr

“Zahvaljujući Hrvatskoj udruzi menadžera i Policijskoj upravi zagrebačkoj treću godinu zaredom provodimo projekt Dan bez mobitela u prometu, jer upravo je mobitel treći razlog smrtnosti u prometnim nesrećama, istaknuo je gradonačelnik. Apeliram na sve vozače da se drže prometnih propisa, ne telefoniraju u vožnji, paze na brzinu, ne konzumiraju alkohol i koriste pojas u vožnji”, rekao je Bandić.

Nositelji akcije su Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS), Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa te Inventa Agency. Pokrovitelji su Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Zagreb.