VINOcom 2018: Najveći vinski festival u Hrvatskoj ovog vikenda u Esplanadi

VINOcom 2018: Najveći vinski festival u Hrvatskoj ovog vikenda u Esplanadi
Foto: M. Petković

U zagrebačkom hotelu Esplanade ovog vikenda, 23. i 24. studenog, održat će se 13. Međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb VINOcom 2018, kazao je u ponedjeljak direktor VINOcoma Ivan Dropuljić na konferenciji za novinare.

Dodao je da i ove godine najveći vinski događaj u Hrvatskoj okuplja više od 300 izlagača vina iz Hrvatske i drugih vinskih regija, a na festivalu će osim vinara biti i velik broj gastro izlagača iz Hrvatske i inozemstva koji će prezentirati svoje najbolje delicije. Festival VINOcom traje od 11 do 18 sati, a ulaznica za posjetitrlje iznosi 200 kuna.

VINOcom 2018: Najveći vinski festival u Hrvatskoj ovog vikenda u Esplanadi
Foto: M. Petković

Predstavnik veleposlanstva Ruske Federacije, koja je ove godine zemlja partner festivala, kazao je da je golemo rusko tržište, gdje se svake godine otvori 3000 trgovina jakih alkoholnih pića i vina, otvoreno i za hrvatska vina, ali da mogući izvoz vina prije svega ovisi o mogućnostima samih vinara.

Glavni urednik Svijeta u čaši Željko Suhodolnik najavio je predstavljanje pobjednika 14. Međunarodnog ocjenjivanja vina iz Bergama u listopadu, gdje je bilo 251 uzoraka vina iz 25 zemalja. Od vina iz Hrvatske, najviše bodova od 82 do 87 od mogućih 100 bodova, dobila su vina vinarija Agrolaguna, Krauthaker, Jakopović i Radovan. Riječ je o merlotu i cabernet sauvignonu.

Nikola Grgić iz vinarije Krauthaker kazao je da nagrađeno vino merlot ima 14 posto alkohola, te kiselinu 6,6, ali da još nije spremno za tržište, te da će mu ova nagrada biti smjernica za daljenje postupanje u podrumu.

Ivona Jeričić za vina Jakob kazala je da godišnje imaju 20.000 do 25.000 boca sa sedam hektara vinograda kod Brodskog Stupnika. Uz obvezno odležavanje od 12 mjeseci u slavonskom hrastu te manjim dijelom i u hrastu iz Francuske, tu je još 18 mjeseci u 9000 boca.

Najavljeno je i niz radionica na festivalu koje će moderirati Ivan Enjingi, Ivo Kozarčanin i Daniel Čečavac, a za četvrtak, 22. studenoga, i šesta dodjela Bijelog grozda, za najbolje turističke vinarije u Hrvatskoj i regiji. (M. Petković)