VINART: Najbolja hrvatska i inozemna vina na jednom mjestu

VINART: Najbolja hrvatska i inozemna vina na jednom mjestu
Foto: Martin Čelar

Napisala: Sandra Brambilla

Dvodnevna manifestacija Vinart Grand Tasting, šesta po redu, održana je početkom lipnja na otvorenom prostoru sjevernoga platoa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, nakon što je zbog pandemije uzrokovane koronavirusom odgođena s ožujka ove godine.

Podsjetimo kako je prošlogodišnje izdanje ove velike vinske fešte održano početkom ožujka u Kući za ljude i umjetnost „Lauba“, samo dva dana prije uvođenja prvih restrikcija zbog Covid-19 pandemije, postalo zadnji održani vinski sajam u cijeloj Europi.

VINART: Najbolja hrvatska i inozemna vina na jednom mjestu
Foto: Rene Karaman

Stoga veseli činjenica da je 120-ak ponajboljih vinara iz cijele Hrvatske, kao i odabrana selekcija uvoznih vina, nakon više od godinu dana ponuđena na kušanje posjetiteljima, sommelierima, ugostiteljima, trgovcima, predstavnicima medija i poslovnim partnerima.

Na ovome profesionalnom vinskom sajmu, vinari izlažu isključivo uz pozivnicu, a stručni i organizacijski tim Vinarta na čelu sa Sašom Špirancom napravio je odličan odabir vrhunskih vinarija i vina za koje su smatrali da su svojom kvalitetom predvodnici u cjenovnom razredu na hrvatskome tržištu. Uz klasično promenadno kušanje, sajam je ovoga puta imao i dodatak, tzv. vinski outlet- mogućnost kupnje vina po proizvođačkim cijenama. Svi ljubitelji dobe kapljice i vinski entuzijasti mogli su kupiti izložena vrhunska odabrana vina po promotivnim cijenama u Pop-Up Vinoteci, kao i na štandovima vinara po pricipu tko prvi njemu butelja zbog ograničenih količina.

Održane su i četverodnevne radionice u hotelu Dubrovnik u Zagrebu koje su prethodile sajmu i za koje se tražila karta više. Simpatične hostese kružile su sajmom nudeći grickalice i finger-food, kavoljupci su mogli popiti kavu u obližnjim kafićima, ukusni burgeri mogli su se pojesti u Rougemarin food trucku, kao i odigrati nagradna igra za Argeta paštete, degustirati ukusne President i Sirela sireve sljubljene u kombinaciji s bademima i maslinovim uljem, a da ne ponestane mini slanih zalogaja pobrinule su se ljubazne hostese, studentice Akademije likovnih umjetnosti.

Pitki, ukusni i raznobojni kokteli mogli su se degustirati na mini šanku „Rota Svijeta Pića“. Dobrom organizacijom izbjegle su se i gužve prilikom kupnje ulaznica, kao i kod preuzimanja akreditacija. Štandovi su bili dovoljno razmaknuti, prolazi dovoljno široki, a vinari iako su bili razbacani, pojedini su bili grupirani prema vinskim podregijama, te su poštovali pravilo o samo pet izloženih etiketa na žalost brojnih kušatelja.

Ipak, na pojedinim štandovima mogla se kušati i etiketa više „ispod štanda“ za što nitko nije imao primjedbi jer su svi bili presretni i zadovoljni početkom vinskih aktivnosti, pokretanjem ekonomije i vraćanja stanja u normalu, nakon više od godine dana mirovanja i čekanja. Uz već dobro poznata i etablirana imena vinskoga svijeta, na sajmu su se predstavile i brojne nove i mlade vinarije s odličnim vinima, zanimljivim etiketama i vinskim nazivima, koja u kvaliteti ne zaostaju za velikim imenima.

Mnoga vina nazvana su prema karakterističnostima toga podneblja, zaštitnicima vinskoga svijeta ili prema nekoj značajnoj posebnosti karakterističnoj za određenoga vinara. Brojni vinari vrijeme korone iskoristili su za oživljavanje starih autohtonih vinskih sorti, što je rezultiralo interesantnim novim vinima koja su nam ponuđena na degustaciju.

Organizator, tvrtka Vinart, kako je navela u priopćenju, zahvalila se dugogodišnjim partnerima koji su omogućili održavanje sajma i u ovoj godini, unatoč neizvjesnim uvjetima koji su trajali do zadnjeg trenutka, a riječ je o izvorskoj vodi Romerquelle, Argeta ekskluzivnim premium namazima, President i Sirela sirevima, Pik&Go mesnim grickalicama te brendovima vrhunskih žestokih alkoholnih pića okupljenih pod krovnim imenom Fine Drinks Club powered by Roto Svijet Pića.

Otkrili su nam da odmah počinju s pripremama za sljedeći Vinart Grand Tasting koji će se održati prvi vikend u ožujku 2022. godine, u vrijeme kada će netom biti gotova vina iz prethodne berbe i kada ugostitelji započinju s pripremama za sezonu i kreiraju nove vinske liste.

Sajam je bio otvoren od podneva do 19 sati, a cijena ulaznice od 150 kuna uključivala je bon u iznosu od 40 kuna za taxi ili butelju u Popu-Up Vinoteci.
Mnogi su vrijeme provedeno na sajmu iskoristili za razgovor s vinarima i ljudima koje dugo nisu vidjeli zbog svima dobro poznate situacije, a osmijesi na licima posjetitelja i izlagača dovoljno su govorili o uspješnosti ove vinske manifestacije koju ponovno željno očekujemo u vrhunskoj organizaciji Vinarta.

Komentari