VINARIJA ZORIĆ: Samozatajni vinar iz Mitrovca predstavio se u Zagrebu

VINARIJA ZORIĆ: Samozatajni vinar iz Mitrovca  predstavio se u Zagrebu
Foto: Press

U restaurantu Spare Ribs Grill u Zagrebu predstavljena je Vinarija Zorić, vlasnika Darija Zorića iz legendarnog Kutjeva.

Zorić je prije 17 godina nastavio obiteljsku tradiciju, a to je proizvodnja vina na najprestižnijim vinogradarskim lokacijama ne samo požeškog kraja u Venju i Mitrovcu, gdje ima vinograde površine tri hektara. Godišnja proizvodnja je oko 20.000 litara koje od 2016. gotovo isključivo buteljira.

VINARIJA ZORIĆ: Samozatajni vinar iz Mitrovca  predstavio se u Zagrebu
Foto: Press

Zorić se desetljećima profesionalno bavi vinarstvom i postaje član tek osnovane Udruge vinara Kutjeva, ali je dosad bio manje prisutan u javnosti, te je uglavnom sam obilazio ugostiteljske objekte i ugovarao poslove. Tako se njegova vina mogu pronaći u više caffea, restauranata i konoba na području otoka Paga, šireg zadarskog i šibenskog područja.

Dugi niz godina odbijao je veću promociju svojih vina, mada to ona po svim parametrima zaslužuju, te je ovo predstavljanje njegovo prvo veliko pojavljivanje u javnosti. Tijekom godina izlagao je svoja vina na smotrama u Kutjevu, Požegi, Kaptolu…gdje je za svoje graševine i chardonnaye u posljednjih desetak godina osvojio brojne zlatne medalje. Vinar Zorić je samozatajan i tih čovjek, ali kada kušate njegova vina, itekako progovara.

Ovo predstavljanje bila je prilika za više od dvadesetak novinara i još desetak gostiju da kušaju GRAŠEVINE iz godišta 2016., 2017. i 2018., Chardonnay 2017., Chardonnay barrique, Cuvee Enigma (pretežito graševina, chardonnay i manje količine rajnskog rizlinga i sauvignona) te Cuvee crveni sastavljen od podjednakih količina zweigelta, pinota crnog i merlota.

Na kraju kušali smo i vinjak iz njegovog podruma.

Za pravi slavonski ugođaj na trpezi – kulin, čvarke i sir – pobrinuo se sam vinar, a restaurant u Rudešu nam je predstavio specijalitet kuće po kojemu je i nazvan – spare ribs te nekoliko drugih jela s roštilja.

Bilo je ovo prvo predstavljanje ovoga vrijednog, naglašeno samozatajnog vinara iz Kutjeva, koji planira i širenje vinograda za jedan hektar. Već u veljači na festivalu mladih vina u zagrebačkom hotelu Westin, Zorić će se ponovno predstaviti graševinom i chardonnayem iz 2018., i to ne samo nama iz medija već i široj publici koja u velikom broju posjećuje tu vinsku manifestaciju. (M. Petković)

VINARIJA ZORIĆ: Samozatajni vinar iz Mitrovca  predstavio se u Zagrebu
Foto: Press