“Venti per una – pogled u suvremenu talijansku umjetnost” u Klovićevim dvorima

Izložba “Venti per una – pogled u suvremenu talijansku umjetnost” koja obuhvaća radove dvadeset talijanskih umjetnika iz dvadeset talijanskih regija otvara se 18. veljače u Galeriji Klovićevi dvori.

venti-per-una
Umjetnici predstavljeni na izložbi ne pripadaju definiranoj i unaprijed određenoj generaciji, a regije iz kojih dolaze ne predstavljaju na institucionalan način, nego one u njima izazivaju inspiraciju, sugestije i sjećanja, napominje se u najavi izložbe.
Riječ je o netipičnom izboru umjetnika koji proizlazi iz potrebe da se pokaže kreativna i produktivna živost cijele Italije, uključujući i manja mjesta, a ne samo veća središta. Izložba je ujedno i prilika da se propitamo može li se i na koji način još uvijek govoriti o “talijanskoj umjetnosti” u današnjem globaliziranom svijetu, dodaje se.
Kako ističe kustosica izložbe Martina Corgnati, umjetnost je univerzalni izričaj koji zbog svoje prirode više od ostalih oblika komunikacije zadire duboko u kulturni, društveni i antropološki kontekst u kojem nastaje.
Pri odabiru kandidata kustosica je usmjerila pažnju na one koji nisu izgubili iz vida odabrani umjetnički izraz i u čijim su radovima vidljiva specifična obilježja bilo da se radi o crtežu, fotografiji, videu ili skulpturi, koji u isto vrijeme pažljivo, pametno i s poštovanjem iskušavaju, pa čak i dovode u pitanje najvažnija i najočitija određenja tog umjetničkog izraza.
Izložbu otvara rad “Route 64. Sister Road” Agnese Purgatorio. Riječ je o fotografskom kolažu koji je posebno za ovu priliku izradila jedna od najzanimljivijih suvremenih talijanskih umjetnica. Ideja djela je putovanje protiv struje, putovanje prema istoku, kao paralelno i oprečno iskustvo mitskom “putovanju na istok” poznatom američkom Route 66.
Izložbu organizira Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, a promovira Instituto Garuzzo per le Arti Visive – IGAV iz Torina i Talijansko ministarstvo vanjskih poslova.
Izložba je gostovala u Južnoj Americi od jeseni 2012. do ljeta 2013. te u Moskvi kao službeni popratni program Petog moskovskog bijenala te u Sankt Peterburgu u Loft Rizzordi Art.