VELIKO PREUZIMANJE: Ruska banka svoj udio u Fortanovi prodala Mađarima

Foto: Screenshot Fortanova

Ruski Sberbank nije više suvlasnik tvrtke Fortenova koja je nastala implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru. Udio ruske banke od 43 posto preuzeo je Mađarski fond Indotek, objavio je Bloomberg.

Indotek grupa u većinskom je vlasništvu Daniela Jellineka, 46-godišnjeg poduzetnika mađarsko-američkih korijena. Forbes ga svrstava na deveto mjesto po bogatstvu u Mađarskoj, s procjenom da je “težak” više od 300 milijuna eura, odnosno više od dvije milijarde kuna, prenosi tportal.

Jellinek je s partnerima osnovao Indotek 1997., da bi 2009. trećinu tvrtke prodao američkoj Bohemian grupi u vlasništvu obitelji Stryker. Tada je krenuo njezin brz rast i danas ima razgranato poslovanje u nekretninama, financijskim uslugama, logistici i prijevozu.

Među ostalim, u vlasništvu Indoteka nalazi se 60-ak poslovnih zgrada, trgovačkih centara i hotela u Mađarskoj. Početkom godine preuzeli su 11 poslovnih zgrada i pet poslovnih parkova u Beogradu, a slovenski mediji pisali su da žele kupiti i nekoliko hotela u Sloveniji.

Fortenova grupa d.d. nastala je početkom travnja 2019. uspješnom implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru.

Grupa ima više od 50.000 zaposlenih, a posluje u tri temeljne djelatnosti – poljoprivredi, prehrani i prodaji te u netemeljnom poslovanju.