Vlade o prodaji udjela Fortenove arapskom investitoru: “Nemamo nikakvih službenih saznanja”

Foto: Screenshot Youtube

Ruski Sberbank prodao je svoj udio u hrvatskoj kompaniji Fortenova grupa Saifu Alketbiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, priopćili su iz njegova ureda. Stekao je malo više od 43 posto udjela u koncernu koji je osnovan pod imenom Agrokor, javlja HRT.

U priopćenju navode da je Saif Alketbi iskusan ulagač u rizični kapital te ima znatne investicije u više sektora. Udio Sberbanka trebali su preuzeti hrvatski mirovinski fondovi, no plan je propao prošlog tjedna. Iz Vlade navode da nemaju nikakvih službenih saznanja o prodaji te da Vlada u to nije bila uključena.

“Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je Saif Alketbi dovršio kupnju 43,4 posto udjela koje je u Fortenova Grupi držao Sberbank. Time započinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Republiku Hrvatsku, a uvjereni smo kako će ovo ulaganje biti iznimno korisno za Fortenova Grupu i hrvatsku ekonomiju”, stoji u priopćenju Alketbijeva ureda.

Informaciju o prodaji udjela Sberbanka komentirala je i Fortenova grupa.

“Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanka. Imovina Sberbanka je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija. Prvi potencijalni kupac udjela Sberbanka, mađarski Indotek, te dozvole nije uspio ishoditi. U drugom pokušaju, odnosno prodaji mirovinskim fondovima, dozvole su pribavljene, ali su predstavnici njemačkog Allianza u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju. Prema saznanjima Fortenova grupe nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishodovane te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Također, nakon mirovinskih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ukoliko je došlo do izbjegavanja sankcija, radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije sudjelovala”, priopćili su iz Fortenove.

Stigla je i reakcija iz Vlade, iz koje navode da nemaju nikakvih službenih saznanja o prodaji, niti je u to Vlada na bilo koji način bila uključena.

“Pozadinu konkretne poslovne operacije ne možemo komentirati jer o njoj nemamo nikakvih službenih saznanja, niti je u tome Vlada na bilo koji način bila uključena. Nadležni resori provjerit će sve relevantne činjenice vezane uz preuzimanje udjela Sberbanka u Fortenovi. Podsjećamo da je suvlasnička uloga ruskog Sberbanka, kao tadašnjeg vjerovnika Agrokora, rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne odabir Vlade. Poznata je činjenica da je Sberbank i ranije već najavio namjeru izlaska iz suvlasništva Fortenove. Vlada je surađivala i komunicirala s Upravom Fortenove u pogledu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije, a vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti. No nije bilo nikakve komunikacije ni suradnje, a ni konkretnih spoznaja o poslovnoj operaciji koju su mediji objavili sinoć u večernjim satima”, stoji u priopćenju Vlade RH.