Ima li Todorić šanse na izborima? Može li pobijediti Plenkovića i postati hrvatski premijer?

Foto: Screenshot

Nakon što je, osokoljen nekim sudskim odlukama koje mu idu u korist najavio politički angažman, osnivanje stranke i ulazak u izbornu utrku sljedeće godine, razvlašteni vlasnik Agrokora Ivica Todorić ovoga je tjedna kazao da mu je trenutni politički rejting između 7 i 9 posto.

Todorićev je tim, naime, u priopćenju za javnost poručio da je proveo više neovisnih istraživanja javnog mišljenja u Hrvatskoj i inozemstvu o rejtingu Todorića i političke stranke koja će početkom iduće godine biti osnovana pod njegovim vodstvom, a koje su “pokazale izvrstan rejting i Todorića osobno i njegove političke stranke u osnivanju”, objavila je televizija N1.

“Takvi rezultati jasno pokazuju da je građanima dosta Plenkovićeve korumpirane klike i žude za promjenama i novim licima na političkoj sceni”, poručio je Todorić.

Budući da još nije osnovao stranku ni predstavio ljude koji će s njim (ili – za njim) ići na parlamentarne izbore – a neki procjenjuju da bi izbori mogli biti već na proljeće – moguće je da Ivica Todorić kasni za drugim akterima koji su već duboko u (pret)kampanji. Je li to nedostatak ili prednost te može li se bivši tajkun nametnuti biračima kao budući lider i “spasitelj” Hrvatske?

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić smatra da Todorić “ne kasni” s kampanjom ako računa na protestne glasove.

“Protestnih glasača uvijek ima i njihovi se glasovi raspoređuju ovisno o kontekstu u trenutku kada se izbori već događaju. Sjetite se da Mislav Kolakušić na europskim izborima nije imao ni stranku, a uspio je ući u Europski parlament, što je puno kompliciranije jer je cijela Hrvatska bila jedna izborna jedinica. Bazen protestnih glasova u Hrvatskoj iz dana u dan sve je veći pa me ne bi iznenadio ni eventualni uspjeh gospodina Todorića”, kazala je Mamić.

Nije presudna ni dužina trajanja kampanje, dodaje ona podsjećajući na svojedobne izborne uspjehe nekih stranaka nastalih neposredno uoči izbora.

“Sjetite se prvog Mosta pa Laburista ili OraH-a Mirele Holy. Svi su bili izborna iznenađenja, a nastali su neposredno pred izbore. Njima su najviše išli protestni glasovi, koji nisu glasovi neodlučnih, nego nezadovoljnih”, kazala je.

S druge strane, politički analitičar Žarko Puhovski smatra da su Todorićeve šanse na izborima zanemarive.

“On je jedan od tih koji su nasjeli na onu staru “mnogo zvanih, malo odabranih” i mislim da će se to pokazati na izborima. On se prvi puta namjeravao kandidirati još prije desetak godina pa su ga onda iz HDZ-a diskretno upozorili da duguje dosta poreza i da ne bi bilo dobro da ga stisnu time, pa je odsutao. A kasnije se javljao s nebuloznim pričama da će, kao čovjek koji se borio protiv Plenkovićevih manipulacija na štetu njega i Hrvatske, biti nekakav Robin Hud. Ali, on je još uvijek bliži onoj drugoj, a ne robinhudovskoj strani. Kada se prvi puta namjeravao kandidirati, izjavio je da će za njega glasati svi njegovi zaposlenici, a tada su blagajnice u Konzumu imale plaću 3.000 kuna. Taj imidž se ne može tako lako promijeniti”, kazao je Puhovski.

Todorić, kaže Puhovski, može sada dokazivati javnosti da su ga oštetili, ali u glavama ljudi on je netko tko je jako dugo bio “veliki gazda”.

“Ljudima je ostao u glavi i kao netko tko je opskrbljivao Hrvatsku – da se jako pristojno izrazim – ne uvijek najboljim proizvodima. Bilo je svojevremeno pokušaja u Europi da se veliki kapitalisti igraju političkih igara, ali to je jedino uspjelo Silviju Berlusconiju u Italiji i u sasvim specifičnim okolnostima, kada je u svojoj stranci Forza Italia povezao naglašeni patriotski element s bogatstvom i činjenicom da je bio vlasnik nogometnog kluba Milan. I u Hrvatskoj je taj patriotski naboj već korišten na raznim stranama. Todorić ništa od toga nema”, kazao je Puhovski za televiziju N1.