Vedran Sorić: Zašto neki prodavači uspiju, a neki ne?

Vedran Sorić: Zašto neki prodavači uspiju, a neki ne?
Foto: Press

Koji su najmoćniji prodajni alati, kako pitanjima otkriti potrebe kupca, kako prodaju vrhunski prodavači i zašto su vrhunski – na temelju svog 20-godišnjeg iskustva u prodaji, menadžmentu i edukaciji, Vedran Sorić u svojoj knjizi ‘Prodajni mindset’ postavlja novu paradigmu prodaje i razbija predrasude o prodavačima, čulo se na predstavljanju knjige u diWine baru u Ilici 93 na prvoj tribini pod nazivom Kapljica kulture.

Nakon kratkog povijesnog pregleda dosadašnjeg razvoja prodaje, koji pokazuje nastanak današnje prodajne metodologije, Sorić, kao strastveni entuzijast prodaje, opisuje današnju agilnu, ljudsku, empatičnu i dugoročnu prodaju usmjerenu na potrebe kupca.

Vedran Sorić: Zašto neki prodavači uspiju, a neki ne?
Sandra Pocrnić Mlakar iz izdavačke kuće Beletra i Vedran Sorić | Foto: Press

Najvažnije prodajne teme kao što su zašto prodavač treba slušati kupca, koje su najbolje prodajne tehnike te zašto se najviše isplati zadržati kupca, autor objašnjava sažeto, jasno i praktično. Svojim iskustvima u prodaji dodaje i aktualne upute za suvremeni način poslovanja kao što su vođenje, organizacija sastanaka i osvještavanje neverbalne komunikacije u mailovima i pismenim obraćanjima.

QR kodove vode na web stranicu s fusnotama

Kao iskusan predavač, komunikator i edukator, Vedran Sorić svoju je knjigu učinio interaktivnom dodajući poglavljima QR kodove na kojima su linkovi koji vode na web stranicu s fusnotama, pojašnjenjima i referencama vezanima uz teme u knjizi. Šarm kojim osvaja publiku na podcastima i predavanjima u knjizi je demonstrirao anegdotama, humorom, dosjetkama i uvidima koji knjigu čine zabavnom i lako primjenjivom.

Inače, Sorićevu knjigu preporučuju brojni menadžeri i biznismeni. Igor Belošić ‘Prodajni mindset’ smatra zlatnim rudnikom informacija o prodaji i napominje da ne smijemo zaboraviti da nam je život dobar koliko dobro prodajemo. Sanja Šagud primjećuje kako su u knjizi zlatni trikovi najboljih majstora prodaje. Natalia Zielinska kaže da je ova knjiga kao razgovor s Vedranom, a Ognjen Bagatin knjigu ne preporučuje onima koji ne žele rast i napredak u karijeri. Marijana Šarolić Robić tvrdi da Sorić svojim razumijevanjem ljudi razbija strah od prodaje, Hajdi Ćenan podsjeća da je Vedran Sorić po struci zrakoplovni inženjer i da prodaju ”vidi iz aviona”, dok Iva Franić primjećuje njegov prodajni entuzijazam, strpljenje i dosljednost. Saša Tenodi ističe snažan identitet autora kao profesionalnog komunikatora i ocjenjuje da se šarm autora ipak može doživjeti samo uživo.

Konobari najbolji prodavači

Vedran Sorić prodajni je konzultant s višegodišnjim iskustvom u prodajnom sektoru te vlasnik konzultantske tvrtke Sorbel Group. Završio je XV. gimnaziju u Zagrebu (MIOC) te diplomirao na Prometnom fakultetu. Menadžerskim pozicijama u nekoliko globalnih korporacija i poduzetničkim iskustvom iz tri tvrtke izgradio je status dinamične osobe snažnog nastupa, usmjerene na rezultate. Godine 2012. upisao je Cotrugli Business School te nakon dvije godine studija završio s titulom EMBA–Executive Master of Business Administration. Uspješno je završio i Mercury Sales Academy te postao NLP Practitioner.

Bogato iskustvo prenosi polaznicima svojih predavanja koristeći se brojnim izazovnim primjerima iz prakse, pa će tako otkriti da su konobari, najbolji prodavači. Kao predavač i motivacijski govornik održao je više od 1000 in-house predavanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Redovno se educira kako bi poboljšao vlastite vještine, naučio najnovije strategije i tehnike ili otkrio najnovije tehnologije za digitalnu transformaciju poslovanja. Idejni je začetnik, a s kolegom Sašom Tenodijem i voditelj, video-podcasta Prodajni Mindset u kojoj gledateljima prenosi načine razmišljanja uspješnih prodavača te pozicionira prodaju kao profesiju. Knjiga ima 190 stranica, a cijena je 100 kn.