Večeras na HTV-u dokumentarni film “Jeruzalem – Graditelji Svetog grada”

Foto: Pixabay

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu 1. studenog na svom Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 20:15 sati prikazuje dokumentarni film “Jeruzalem – Graditelji Svetog grada”.

Već se više od tri tisuće godina o postanku Jeruzalema ispredaju razne priče. Te su predaje nastale pod utjecajem velikih drevnih civilizacija, počevši od židovske.Još su od antičkog doba najugledniji arhitekti mediteranskog bazena nastojali pretvoriti ovaj izolirani grad u jedan od dragulja Bliskog istoka. U središtu grada Rimljani su nasipavanjem izgradili plato i na njemu podigli Brdo hrama, golem vjerski kompleks po uzoru na poznati Salomonov hram, sveto mjesto prema židovskoj religiji. Kako bi prevezli velike kamene blokove od kojih je sazdano ovo arhitektonsko remek-djelo, najveći su teški 400 tona, morali su pribjeći nevjerojatno domišljatim rješenjima.

Stoljećima kasnije, u središtu grada podignuta je jedna od prvih velikih kršćanskih crkava, crkva Svetog groba. Ovo monumentalno zdanje podigao je car Konstantin oko Kristovog groba. Kršćansko središte gotovo tri stoljeća, Jeruzalem je nakon svakog osvajanja mijenjao izgled. Godinama poslije ondje je podignuto jedno od čuda muslimanske arhitekture, Kupola na stijeni, kao islamski odgovor na Konstantinovu crkvu Svetog groba.

Kako su u ono doba uopće podignute građevine poput Brda hrama i Kupole na stijeni? Kojim su se građevinskim tehnikama graditelji služili da su podnijele silne potrese, ratove i osvajanja te stoje netaknute već stoljećima?

Ovaj nam dokumentarni film nudi uvid u to kako su se najpoznatija zdanja u Jeruzalemu mijenjala, u raznim civilizacijama, kroz tri tisuće godina dugu povijest te otkriva sve tajne svetog grada i njegovih graditelja. Režiju potpisuje Guilain Depardieu, a za Hrvatsku radioteleviziju odabrala Mira Vočinkić.