UZ DAN MIMOZA: Znate li zašto je baš ovaj cvijet postao simbol borbe protiv raka vrata maternice?

Mimoza
Foto: Pixabay

Prigodnom manifestacijom danas je na Cvjetnom trgu obilježen Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice, koji se tradicionalno obilježava treće subote u siječnju.

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, ali i njihovih partnera, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

UZ DAN MIMOZA: Znate li zašto je baš ovaj cvijet postao simbol borbe protiv raka vrata maternice?
Danas je na Cvjetnom trgu obilježen Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice | Foto: ZG express

Dani prevencije raka vrata maternice često se povezuju s mimozama i biserom mudrosti. Zašto mimoze? Cvijet mimoze izabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje. Zašto biser mudrosti?

Biser mudrost, “pearl of wisdom” simbolizira važnost znanja i brige o vlastitom zdravlju, te važnost primjene preventivnih pregleda u zaštiti od raka vrata maternice, dok biser simbolizira ženstvenost stoga je upravo zato taj izraz i simbol uzet kao zaštitni znak Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa. Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi.

Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice.

U Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina, iza raka dojke i štitnjače. U posljednjih pet godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice prosječno godišnje oboli oko 300 žena, a umre njih oko 100.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2016. godini oboljelo 317 žena (stopa od 14,3 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini je umrlo 125 žena od posljedica te bolesti (stopa od 5,4 na 100.000 stanovnika).

Prema podacima hrvatskog Registra za rak i međunarode studiji o preživljavanju raka CONCORD-3, petogodišnje preživljenje žena s rakom vrata maternice za oboljele u razdoblju između 2000. i 2014. godine iznosi 63 %.

Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljenja, nažalost podaci o preživljenju za neka sijela među kojima je i rak vrata maternice pokazuju da se Hrvatska nalazi pri dnu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.