Uvredljivu i pedofilsku FB stranicu lajkalo 46.000 ljudi iz Hrvatske, BiH i Srbije

Uvredljiva i pedofilska Facebook stranica “Najveće drolje osnovnih i srednjih škola“ prikupila je više od 46 tisuća lajkova za manje od tri dana. Kako piše bh. novinska agencija Patria, administratori ove grupe objavljuju eksplicitne fotografije i imena i prezimena maloljetnih djevojčica iz zemalja regije, uglavnom BiH, Srbije i Hrvatske.

FB_drolje
Ovo nije prvi put da se takve grupe uspostavljaju, nakon čega ih adminstratori društvene mreže gase, no one se ponovo pojavljuju, jer očito imaju veliki broj fanova.

Riječ je o fotografijama na kojima se djevojčice, uglavnom dobrovoljno slikaju nage, oskudno odjevene i u eksplicitnim pozama. Ali, sudeći prema komentarima koje postavljaju, administratori ih dobivaju ili od njihovih prijatelja ili najčešće sakupljaju sa Facebook profila tih djevojčica. Iz BiH za sada su objavljene fotografije nekih djevojaka iz Kreševa, Gradačca, Banja Luke…

No, usprkos šokantnim fotografijama još uvijek nema reakcije vlasti ili nevladinih organizacija koja se bave zaštitom djece, piše Patria.

Administrator ove Facebook stranice najavljuje stotine novih fotografija u narednim danima, koje već posjeduje na svom računalu, a koje su mu, navodno, korisnici grupe slali iz svih gradova sa prostora bivše Jugoslavije.

Alma Mašić iz Inicijative mladih za ljudska prava ured u Sarajevu kazala je za Patriu da su ovakve pojave rezultat općeg stanja u društvu, a najveću krivicu za iskrivljenje pravih vrijednosti u životu, kaže ona, snose mediji, naročito televizija koja u najgledanijim terminima emitira programe neprimjerenog sadržaja.

Da bi se to promijenilo, kaže Mašić, najveći doprinos mogu dati roditelji.

“Roditelji moraju naći vremena da razgovaraju sa svojom djecom i da im ukazuju na prave ljudske vrijednosti. Ne smije se desiti da roditelji zbog toga što su umorni ili imaju previše obaveza dopuštaju da im djeca sama odrastaju”, rekla je Alma Mašić za Patriu.

Enver Čičak, IT stručnjak specijaliziran za računalnu sigurnost upozorava da problem objave neprimjerenog ili uvredljivog sadržaja koji je čest na društvenim mrežama može riješiti samo država, a nikako pojedinci ili neka organizacija.

“Samo država može donijeti odluku da sadržaji određenog tipa koji se pojavljuju na internetu ne može biti objavljen u toj zemlji”, objasnio je Čičak za Patriu. On napominje da je internet sadržaj teško kontrolirati u potpunosti, ali kada je riječ o širokoj društvenoj populaciji, svakako da je moguće kontrolirati ovakve pojave, piše Patria.