Hrvatska pošta u HAZU predstavlja marku “Ivan Mažuranić”

Hrvatska pošta će u srijedu 23. travnja svečano predstaviti prigodnu poštansku marku “Ivan Mažuranić” iz serije poštanskih maraka Znameniti Hrvati.

ivan_mazuranic_marka
Svečanost će se održati uz potporu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu.

Uzvanicima će se obratiti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Teodoro Mažuranić, praunuk Ivana Mažuranića.

Ivan Mažuranić, pjesnik, jezikoslovac i političar, obnašao je dužnost hrvatskog bana od 1873. do 1880. godine, a mnogima je poznat i po nadimku ban pučanin. Bio je jedan od najistaknutijih ličnosti hrvatskoga narodnog preporoda.

Od njegovih književnih dijela najpoznatiji je ep Smrt Smail-age Čengića, koji je Mažuranić napisao 1846. godine. Ove godine slavi se 200. obljetnica njegova rođenja.

Sin Ivana Mažuranića, pravnik Vladimir Mažuranić, bio je predsjednik Akademije od 1918. do 1921., a unuka Ivana Brlić Mažuranić prva žena izabrana za članicu Akademije.