USUSRET SVJETSKOM KUPU: Na Cvjetnom trgu građani se družili s našim proslavljenim veslačima

Braća Sinković
Foto: Darko Zibar

Jutros se na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) održalo neformalno druženje ususret Svjetskom veslačkom kupu, s našim proslavljenim veslačima, olimpijcima braćom Sinković, Damirom Martinom, sestrama Jurković i braćom Lončarić.

Veslanjem na ergometrima, brojni Zagrepčani, sudjelovali su u zabavnom i edukativnom programu i pomogli našim veslačima najaviti regatu Svjetskog veslačkog kupa.

Foto: Darko Zibar

Zagrebu je od strane Međunarodne veslačke federacije (World Rowing) po drugi put ukazana čast organiziranja regate Svjetskog veslačkog kupa, najvećeg veslačkog natjecanja nakon Svjetskog prvenstva.

Regata će se održati pod pokroviteljstvom Grada Zagreba od 05. do 07. svibnja 2023. na veslačkoj stazi na Jarunu u Zagrebu, a naši najbolji veslači braća Sinković i Damir Martin dobit će priliku na “domaćem terenu” publici prezentirati svoje vrhunske domete u svjetskom veslanju, a važno je naglasiti i da će ulaz na regate biti besplatan.

“Veseli me što je u našem dvorištu ponovno Svjetski kup i što možemo ugostiti samu kremu svjetskog veslanja. Nadam se da će to privući što više gledatelja i da će se zaljubiti u ovaj naš sport. Očekujem velik odaziv natjecatelja, a to će mi ujedno biti dobra provjera da mogu vidjeti gdje sam u odnosu na konkurenciju i na čemu trebam raditi”, rekao je Damir Martin

“Što se više bliži datum to smo sve nervoznije! Ipak je poseban osjećaj nastupati na domaćem terenu pred domaćom publikom. Ciljamo visoko, da pokažemo ono na čemu smo radile i lagale bi kad bismo rekle da ne ciljamo medalju. Želja je ponoviti uspjeh iz 2021. jer svaki sportaš trenira da bi bio prvi, pa tako i sestra i ja!”, nadodala je Ivana Jurković

Promocija i najava ovog velikog sportskog događaja održana je, simbolično, na sam Dan planete Zemlje, u suradnji s neprofitnom nevladinom organizacijom za zaštitu prirode WWF Adria, koja djeluje kao dio globalne mreže WWF-a (World Wilde Fund for Nature) i partner je Međunarodne veslačke federacije (World Rowing).

Promocija i najava velikog sportskog događaja održana je, simbolično, na sam Dan planete Zemlje, u suradnji s neprofitnom nevladinom organizacijom za zaštitu prirode WWF Adria | Foto: Darko Zibar

Sa sve većim pritiscima na naš okoliš i bezbrojnim stručnjacima koji nas upozoravaju na nadolazeće krize, vrijedi zapamtiti da postoji samo jedan prirodni resurs o kojem ovisi sav život na našem planet, a koji većina nas uzima zdravo za gotovo – voda.

Podizanjem svijesti o mnogim problemima koji se odnose na čistu vodu, veslači su viđeni kao “veleposlanici” za cilj koji utječe na svako ljudsko biće na našem planetu. Ovom akcijom, naši veslači pokazuju kako stoje iza svojih uvjerenja.

“Proslava dana Planeta zemlje ne može proći bolje nego kada spojimo zaštitare prirode sa sportašima jer jedno bez drugoga ne ide. Sportašima je potreban zdrav planeta, čista voda i mjesto za rekreaciju, a nama koji štitimo prirodu bitno je da što više ljudi time osvijestimo. Poruka je da tako moramo svakog dana razmišljati, a ne samo na dane kada je neko obilježavanje jer jedino tako svi zajedno, kao čovječanstvo, možemo opstati. Spoj veslačkog saveza i WWFa dolazi s globalnog nivoa jer su naša dva udruženja na svjetskom nivou partneri, a sport i priroda idu ruku pod ruku. Za održivi planet potrebna je i održiva suradnja”, zaključila je Petra Boić Petrač.

Sudeći po jutrošnjoj atmosferi na Cvjetnom trgu, ne sumnjamo da će naši veslači dobiti svu podršku na putu prema osvajanju novih odličja na Svjetskom veslačkom kupu.