UNICEF: Djeca su najveće žrtve potresa u Turskoj i Siriji i trebaju našu pomoć SADA!

Foto: © UNICEF/UN0777983/al Sayed/AFP.

Najjači potres koji je u posljednjih 100 godina pogodio pograničnu regiju Turske i Sirije, stavio je ionako ranjivu djecu i obitelji u izuzetno tešku situaciju.

Iako je u ovom trenutku još uvijek teško procijeniti točan broj poginule djece, taj broj je izuzetno velik. U doba godine kada temperature padaju ispod ništice, a snijeg i ledena kiša su uobičajeni, tisuće djece pogođene potresom izgubilo je članove obitelji, a razrušeni su domovi, škole i bolnice.
Razorni potresi podigli su potrebu za hitnim humanitarnim odgovorom na najvišu razinu, dok naknadna podrhtavanja tla i šteta nastala na cestovnoj infrastrukturi otežavaju potragu i spašavanja preživjelih te obuhvatniji humanitarni odgovor.
Djeca su uvijek među najranjivijima kada se dogode katastrofe. UNICEF je na terenu te spreman pomoći djeci i obiteljima pogođenima potresom – osigurati im pitku vodu, hranu, zaštitu te psihosocijalnu pomoć.
UNICEF aktivno radi na identificiranju djece odvojene od roditelja i djece bez pratnje te ponovnom spajanju obitelji.
Dan nakon strašnih potresa, u posebno teškoj situaciji nalaze se raseljene obitelji u sjeverozapadnoj Siriji koje već desetljećima trpe posljedice ratnih sukoba, dok se istovremeno bore s epidemijom kolere i jakom kišom i snijegom, kao i obitelji sirijskih izbjeglica koje žive u Turskoj, u improviziranim naseljima.
U Siriji UNICEF za djecu i obitelji pogođene potresima osigurava pristup sigurnoj pitkoj vodi, sanitarnim čvorovima i higijenskim potrepštinama – što je ključno za prevenciju bolesti u prvim danima krize. U Damasku je velika nestašica medicinskih potrepština i opreme potrebne za liječenje stradalih te UNICEF nastoji nadomjestiti nedostatak potrebnih zaliha (uključujući medicinske) putem najbližih skladišta u Libanonu i Jordanu. Do sada su poslane hitne potrepštine za opremu operacijskih dvorana, zajedno s prehrambenim proizvodima poput visokoenergetskih keksa.
Naime, raseljenom stanovništvu u Siriji potrebno je, prije svega, osigurati hranu. Zadovoljenje prehrambenih potreba male djece, posebice one mlađe od 2 godine i trudnica ključno je kako bi se izbjeglo daljnje pogoršanje njihova stanja. UNICEF koordinira odgovor vezan uz prehranu s drugim UN-ovim agencijama i partnerima, mobilizira osnovne zalihe hrane iz cijele regije te radi na zadovoljenju osnovnih zdravstvenih i prehrambenih usluga putem mobilnih timova.
U Turskoj su napori trenutačno usmjereni na potragu i spašavanje, a UNICEF se koordinira s vladom i Predsjedništvom za upravljanje katastrofama i hitnim situacijama o novim potrebama povezanima sa širim humanitarnim odgovorom.
Djeca pogođena potresima trebaju našu pomoć SADA. Postanite dio UNICEF-ovog odgovora na ovu tešku humanitarnu krizu i svojom donacijom pomozite stradaloj djeci i obiteljima!

Donirati možete na UNICEF-ov broj računa:
HR9223600001501092532
poziv na broj 2362-98
model 00
ili skeniranjem 2D barkoda: