ULAZ BESPLATAN: Od četvrtka na Velesajmu Sajam hrane i dobrog življenja i Dani lova i ribolova

ULAZ BESPLATAN: Od četvrtka na Velesajmu Sajam hrane i dobrog življenja i Dani lova i ribolova
Foto: ZG express

Od 18. do 21. listopada na Zagrebačkom velesajmu održat će se Sajam hrane i dobrog življenja i Dani lova i ribolova.

Na Sajmu hrane i dobrog življenja svoje proizvode izlaže više od 250 izlagača s ciljem oporavka ove gospodarske grane, najavila je  na današnjoj konferenciji za novinare direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić.

Posjetitelje očekuju proizvodi zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, proizvodi hrvatskih farmi, ekološki proizvodi kao i hrvatski otočni proizvodi. S druge strane, Dani lova i ribolova uključuju edukacijsko-stručni program kojim se žele naglasiti potencijali te izravni značaj lovstva u očuvanju i održavanju prirode, a ove godine prijavljena su 64 izlagača.

“Prehrambeni suverenitet ključan je za razvoj svake države, a cilj ovog projekta je promocija kvalitete hrvatskih proizvoda jer su naši poljoprivredni proizvodi ‘brand'”, rekla je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić te istaknula da Grad Zagreb preko Gradskog ureda za poljoprivredu i Gradskog ureda za zdravstvo financira razna savjetovališta o prehrani, centre za zdravlje mladih, kao i projekte koji potiču zdrav način života i senzibiliziranje javnosti o zdravoj prehrani.

Ravnateljica Centra Rudolf Steiner Dijana Posavec je, govoreći na konferenciji za novinare o biodinamičkoj poljoprivredi, kao jednom od smjerova organske poljoprivrede,  naglasila kako je takav vid proizvodnje najdobrohotniji prema okolišu, a ti su proizvodi najčišće što priroda može dati. Biodinamička poljoprivreda daje visoku dodanu vrijednost na proizvod te ima dvocifreni godišnji rast i predstavlja jedan trend.

Uz izložbeni dio, Sajam prate stručni skupovi i konferencije na aktualne teme značajne za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, a Dani lova i ribolova nude edukacije i stručna savjetovanja o trendovima i zakonskim odredbama u lovstvu i ribolovu.

Sajmovi su otvoreni svaki dan od 10,00 do 20,00 sati, u nedjelju od 10,00 do 18,00 sati, a ulaz je besplatan.