UKLJUČITE SE: U nedjelju akcija uklanjanja ambrozije na Medvednici

Uklanjanje ambrozije

U nedjelju, 10. srpnja, održat će se akcija uklanjanja ambrozije na Medvednici koju organizira Park prirode Medvednica, u suradnji s Društvom športske rekreacije Aktivan život i pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba.

Mjesto okupljanja je parkiralište nasuprot groblja kod Šestinske crkve s kojeg će u 08:30 do Medvedgrada, gdje će se akcija provoditi, voziti besplatan autobus, ističu organizatori.

Akcija uklanjanja ambrozije provodi se u okviru projekta Grada Zagreba “Zagreb bez ambrozije 2016.”

Ova invazivna vrsta predstavlja jedan od najjačih alergena na čiji je pelud osjetljiv sve veći broj građana. Ambrozija i nije toliko prisutna u parku na višim nadmorskim visinama, ali uslijed velikih vjetroizvala tijekom 2014. godine otvorile su se površine s mnogo sunca koja joj odgovaraju, te je pravi trenutak da se poduzmu odgovarajući koraci i ublaži njeno rasprostranjivanje

Cilj akcije je osigurati zdraviji boravak svih gostiju na Medvednici te osvijestiti građane i posjetitelje o njenom štetnom djelovanju na zdravlje ljudi.

Akciji uklanjanja ambrozije pridružiti će se i brojni dugogodišnji suradnici Parka prirode Medvednica – Hrvatski skijaški savez, Combis, WWF Adria, Hotel Tomislavac, Apartmanska kuća Snježna kraljica, Društvo Aikido-Zagreb, Udruga Šestine, planinarski domovi Stara lugarnica Sljeme, Vidikovac, Kućica, a lista zainteresiranih stalno raste.

Kako napominju organizatori, za sve sudionike akcije bit će osigurano osvježenje i potreban materijal.

Za akciju je potrebno prikladna odjeća i obuća. Pored ostalog, preporuča se ponijeti pokrivalo za glavu, cipele za hodanje po prirodi, vodu te kremu za sunčanje s obzirom na najavljeno sunčano i vruće vrijeme.

Foto: Facebook/Vikendom na Medvednicu