Čak 250.000 Zagrepčana alergično je na ambroziju! Evo što mogu učiniti da se zaštite

Ambrozija
Foto: Zagreb.hr

Sredina ljeta je vrijeme kad se kod mnogih građana počinju javljati simptomi alergije na ambroziju, samoniklu i veoma invazivnu biljku koja raste na zapuštenim zemljištima te uz ceste, putove, potoke i rijeke, ali i kao korov na njivama zasijanim kukuruzom, sojom, suncokretom…

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) je biljka južnih predjela Sjeverne Amerike, u Europu je stigla sredinom 20. stoljeća i to, kako se često kaže, kao “slijepi putnik” u sjemenu pšenice, lucerne i crvene djeteline. Budući da veoma prilagodljiva, iznimno plodonosna i otporna, ambrozija se veoma brzo širi, neprekidno osvaja nova područja.

Uz to, njena peludna zrnca izuzetno su lagana, tako da nošena vjetrom mogu putovati i do 300 kilometara! A upravo peludna zrnca izazivaju alergijsku reakciju!

O kakvom je problemu riječ najbolje govori podatak da, prema stručnim procjenama, tijekom ljetnih mjeseci čak 250.000 osoba u gradu Zagrebu pati od alergije na ambroziju. Stručnjaci također upozoravaju da bi se do 2050. godine, zbog klimatskih promjena i disperzije sjemena ove biljke, koncentraciju peludi ambrozije u zraku mogao povećati četiri puta.

POČINJE PELUDNA SEZONA: Ako ste alergični na pelud, evo kako se možete zaštititi
Foto: Pixabay

Zašto se ambrozijom i problemima koje ona izaziva bavimo sada, ako se alergijske reakcije na javljaju sredinom ljeta?

Zato što je lipanj pravo vrijeme za poduzimanju učinkovitih koraka u borbi protiv ambrozije i nevolja koje ona donosi, pa je zato posve logično i da se Međunarodni dan borbe protiv ambrozije obilježava u lipnju. Točnije, prve subote nakon početka ljeta, koja ove godine pada na 22. lipnja.

Uoči Međunarodni dan borbe protiv ambrozije u Zagrebu je održan stručni skupa na temu imao “Ambrozija u Hrvatskoj – javnozdravstveni značaj” na kojem je zamijenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić, podsjetivši da 250.000 osoba u gradu Zagrebu pati od alergije na ambroziju, preporučila građanima da ambroziju počnu čupati upravo u lipnju kada je ona kratka i kada nema cvatnje.

“Cvatnja se sredinom srpnja dok će vrhunac doživjeti u kolovozu i početkom rujna kada su najjači simptomi zbog kojih građani odlaze na bolovanja ili počinju uzimati terapije”, rekla je Ivana Portolan Pajić.

Lijekovi mogu tek ublažiti problem, pa alergične osobe moraju poduzeti niz drugih koraka kako bi se zaštitile. Među ostalim, trebale bi svoje stanove provjetravati u jutarnjim satima, kad je koncentracija peludi ambrozije niža te nakon svakog izlaska prati kosu i odjeću.

“Želimo istaknuti da je kontrola širenja ambrozije ključna za zdravlje cjelokupne populacije, baš kao i strategija prilagodbe na klimatske promjene. Uspješnost kontrole širenja ovisi o ciljanim aktivnostima, što prvenstveno uključuje izvješćivanje javnosti o dinamici peludi u zraku i obvezno isticanje važnosti pravovremenog iskorjenjivanja/uklanjanja korovnih invazivnih biljaka”, poručuju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba svojevremeno je objavio brošuru o ambroziji u kojoj su navedene ove preporuke za alergičare:
• Ako ste alergični tijekom rada u vrtu stavite zaštitne rukavice kako bi izbjegli kontaktni dermatitis.
• Za vrijeme sezone cvatnje ambrozije zatvorite prozore stana ili kuće, a isto tako prozore automobila tijekom putovanja.
• Izbjegavajte prijepodnevno provjetravanje prostorija kada je koncentracija peludi najviša.
• Kao dugoročnu, iako skupu investiciju, planirajte nabavu klima uređaja jer oni smanjuju količinu peludi za 90%.
• Ne sušite rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi.
• Izbjegavajte odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena.
• Četkajte i perite kućne ljubimce, jer oni također skupljaju pelud.
• Za odlazak u prirodu izaberite dan nakon kiše, jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže.
• Nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući operite ruke, istuširajte se, operite kosu i presvucite odjeću, kako biste spriječili unošenje peludi u prostor u kojem boravite.
• Nosite zaštitnu masku prilikom izlaska iz kuće ako je to neophodno za vrijeme suhih i vjetrovitih dana.
• Izbjegavajte pušenje, sprejeve protiv insekata i slične iritanse jer pojačavaju simptome alergije.
• Izbjegavajte namirnice koje izazivaju sličnu alergijsku reakciju, a to su u slučaju ambrozije lubenice, dinje, banane, tikvice i kamilica.
• Redovito pratite alergijski semafor i bioprognozu (www.stampar.hr) te sukladno tome organizirajte dnevne aktivnosti.
• Besplatno preuzmite i koristite AlergoAlert mobilnu aplikaciju za pametne telefone.
• Informirajte se o Peludnom kalendaru za određeno klimatsko i vegetacijsko područje.
• Redovito uzimajte terapiju koju vam je propisao liječnik.

U sklopu Programa zdravstvene ekologije, sufinanciranog od strane Gradskog ureda za zdravstvo, NZJZ “Dr. Andrija Štampar” od 2002. godine kontinuirano prati alergenu pelud u zraku grada Zagreba.

Svakodnevno se na mrežnoj stranici Zavoda (www.stampar.hr) objavljuju aktualni podaci o prisutnosti alergene peludi u zraku, kao im peludna prognoza.

Isto tako, svim zainteresiranima dostupan je peludni kalendar iz kojeg se može pročitati razdoblje pojavljivanja svake pojedine vrste peludi na koju ljudi mogu biti alergični, tako da on alergičarima služi kao alat za planiranje aktivnosti na otvorenom.

Ivica Majić