Uhićen Josip Perković, slijedi očitovanje o njemačkom zahtjevu za izručenje

Bivši čelnik jugoslavenske, a potom i hrvatske obavještajne službe Josip Perković jutros je uapšen u Zagrebu temeljem europskog uhidbenog naloga jer ga njemačko pravosuđe tereti da je u toj zemlji sudjelovao u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

josip-perkovic-630
Perković je, po Nobilovim riječima uhićen jutros, i nalazi se u policijskoj postaji, kao i bivši obavještajac Zdravko Mustać.
“Perković je uhićen oko 10 sati i nalazi se u policiji koja će ga tijekom dana odvesti na ispitivanje u državno odvjetništvo”, kazao je Nobilo Hini.
Prema propisanoj proceduri državno odvjetništvo treba ispitati uhićene i pitati ih pristraju li na izručenje. Potvrdan odgovor proceduru izručenja učinio bi pukom formalnošću no Nobilo ističe da će se Perković usprotiviti izručenjeu.
Nobilo očekuje da će tužiteljstvo za Perkovića zatražiti i određivanje istražnog zatvora pa bi nakon Županijskog državnog odvjetništva trbao biti odveden i pred suca istrage koji će odlučivati o tom zahtjevu.
“Smatramo da je za ubojstvo Đurekovića nastupila apsolutna zastara, a apsolutna zastara je prepreka za izručenje po hrvatskom zakonu”, rekao je Nobilo u izjavi za Jutarnji list.
Osim o pritvoru zagrebački Županijski sud, ali ne sudac istrage nego izvanraspravno vijeće narednih će dana odlučivati i o Perkovićevoj žalbi na izručenje, a na tu sudsku odluku Perković ili državni odvjetnik mogu se žaliti Vrhovnom sudu u naredna tri dana.