Još jedan general traži pomilovanje Perkovića i Mustača, dvojica povukla svoje potpise

Luka Džanko | Foto: Facebook

Dvojica od šest hrvatskih generala koji su od predsjednika Zorana Milanovića zatražili da pomiluje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača predomislili su se i povukli svoj potpis, a istovremeno se potpisnicima pridružio jedan koji doji dosad među njima nije bio.

Potpis je najprije povukao Krešimir Ćosić, a zatim i Marinko Krešić.

“S obzirom na podjele koje je pismo u javnosti i u braniteljskoj populaciji izazvalo odlučio sam na njega uskratiti svoju suglasnost. Nikad nisam bio, niti želim biti, uzrokom takvih ili sličnih podjela i političkih sukobljavanja. Naprotiv, uvijek sam se zalagao, a to ću i dalje svim svojim bićem činiti, za svehrvatsko pomirenje i jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske, pri čemu mi je ideja vodilja misao prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: ‘Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!'”, poručio je general Krešić.

Potpisnicima se pak pridružio general Luka Džanko, a informacija o tome objavljena je na Facebook stranici udruge “VEDRA – Veterani Domovinskog rata i antifašisti”.

“Potpredsjednik naše udruge VeDRA, proslavljeni hrvatski general Luka Džanko, pridružuje se inicijativi generala, njegovih suboraca, kojom se od predsjednika Zorana Milanovića traži pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća, koji u Hrvatskoj služe kaznu njemačkog suda zbog ubojstva političkih emigranata u vrijeme socijalizma. General Džanko smatra da Perković i Mustać svojim zaslugama za obranu Hrvatske u ratu početkom devedesetih, kad su se stavili na raspolaganje domovini, apsolutno zaslužuju prijevremeno puštanje na slobodu”, stoji u toj objavi.

Josip Perković i Zdravko Mustač su 2016. godine na njemačkom sudu osuđeni na doživotne zatvorske kazne za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj.

Nakon izricanja presude prebačeni su na izdržavanje kazne u Hrvatsku. S obzirom na to da hrvatski kazneni zakon ne poznaje doživotnu zatvorsku kaznu, kazne su im prilagođene taklo da je hrvatski sud Zdravku Mustaču odredio kaznu od 40, a Perkoviću od 30 godina zatvora.