U Zagrebu otvorena Središnja knjižnica Roma u Hrvatskoj

U Zagrebu otvorena Središnja knjižnica Roma u Hrvatskoj
Foto: Zagreb.hr

U Zagrebu je danas otvorena Središnje knjižnice Roma u Republici Hrvatskoj. Knjižnica je smještena u prostorijama Saveza Roma Kali Sara u Ulici Pavla Hatza, a otvorenju su nazočili saborski zastupnik Veljko Kajtazi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Današnji dan, 8. lipnja, povijesni je dan za romsku zajednicu jer dobili smo jednu od najljepših knjižnica ne samo u Europi nego i svijetu”, istaknuo je Veljko Kajtazi.

Zahvalivši gradonačelniku, Gradu i nadležnim ministarstvima koji su im omogućili knjižnicu u kojoj se nalazi više od 4000 knjiga, Kajtazi je istaknuo da Romi imaju bogatu tradiciju kulture i običaja te da će im knjižnica odnosno cjelokupna knjižna građa zasigurno pomoći u istraživanju romske nacionalnosti.

“Još jednom smo dokazali da Zagreb živi svoju multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost i najveće europske metropole mogu učiti od nas”, rekao je Bandić.

“Zadnjih dvadesetak godina u suradnji sa romskom nacionalnom zajednicom napravili smo mnogo projekata, a do konca godine u planu nam je i otvorenje Edukativnog centra, za koji je ugovor potpisan, ali zbog novonastale epidemiološke situacije projekt je na žalost prolongiran”, kazao je gradonačelnik.

Veljko Kajtazi također je istaknuo kako uskoro očekuju i otvorenje najljepšeg parka u Zagrebu u Savskoj ulici, koji će nositi naziv Park 5. studenoga, za koji je skulptura već izrađena.

5. studenoga je datum na koji Romi diljem svijeta od 2015. godine slave dan svoga jezika.

Komentari