U Zagrebu još 36 zaraženih, u velikom broju slučajeva nije moguće se utvrditi izvor zaraze

Ilustracija | Foto: Pixabay

U Zagrebu raste broj zaraženih koronavirusom! Nakon što je jučer objavljeno da je zabilježeno 25 novih slučajeva, današnji službeni podaci govore da u Zagrebu ima još 36 zaraženih.

Hrvatska u protekla 24 sata ukupno ima 86 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) danas ukupno 798. Među njima je 85 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta. Jedna je osoba preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3094 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 113 preminulo, a 2183 se oporavilo.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u protekla 24 sata obavljeno je 340 testiranja, za 214 osoba određena je mjera samoizolacije.

Što se tiče načina na koji su novozaražene osobe došle u dodir s virusom COVId-19, podaci kažu da je 21 osoba bila u kontaktu ranije oboljelim, šest ih se zarazilo u noćnim klubovima, jedan je zaražena osoba stigla iz inozemstva, a za njih osam nije moguće utvrditi izvor zaraze.

Dakle, za 14 od 39 zaraženih osoba ne može se pouzdano utvrditi od koga su “pokupile” virus, što umnogome otežava poduzimanje mjera za zaustavljanje epidemije.

Neslužbeno se doznaje da su se Zagrebu zarazile i neke pozitivne osobe iz drugih županije. Konkretno, u Dubrovniku je registrirano svih sedam novozaraženih osoba, a sve one su, prema neslužbenim informacijama, koncem lipnja bile na vjenčanju u Zagrebu.

Među njima je i jedan službenik gradskog Odsjeka za promet.

Komentari