U srcu Rijeke održan 5. međunarodni eno-gastro festival WineRi

Foto: Ivana Čutura

Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane koronavirusom, vratio nam se WineRi, Međunarodni eno-gastro festival. Na Gatu Karoline Riječke, tik uz more okupilo se 60 izlagača iz Hrvatske i regije.

Vina, rakije, likeri, suhomesnati proizvodi, sir, ali i glazba i odlična atmosfera – sve to je čekalo posjetitelje proteklog vikenda na najatraktivnijoj lokaciji u Rijeci.
Organizator festivala je Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera u suradnji s tvrtkama “Promocija” i “aha marketing”.

U organizaciji TZ Kvarner i TZ Rijeka festival je posjetila i grupa novinara iz Zagreba. Prije odlaska na festival organiziran je obilazak Rijeke u pratnji turističkog vodiča te ručak u Primorskoj konobi.

Mnogi su više puta posjetili Rijeku, ali rijetki su imali priliku obići grad uz vodiča te saznati povijesne zanimljivosti kroz šetnju najljepšim dijelovima grada. Tarsatica – Rimsko naselje na području današnjeg Starog grada u centru Rijeke, prvi put se spominje 180. godine prije Krista.
Fiume, Sankt Veit am Pflaum ili Rijeka najveća je luka u Hrvatskoj i treći grad po veličini u Hrvatskoj.
2020. godine Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture.
Zanimljivost je da su prve novine tiskane na talijanskom jeziku “Notizie del giorno” izlazile u Rijeci, a na Trsatu je Laval Nugent otvorio prvi muzej u Hrvatskoj.
Šarmantan grad, interesantan, pun skrivenih ljepota i bogate povijesti, to je Reka – kako je zovu lokalni stanovnici.

Nakon obilaska grada, u Primorskoj konobi kušale su se morske delicije.
Rustikalni ambijent prave konobe s puno detalja, a namirnice svježe i fino pripremljene. Rižot od tikvica i kozica, fileti bijele ribe i lignje na nekoliko načina samo su dio ponude ove odlične konobe.

Foto: Ivana Čutura

Na festivalu WineRi se moglo kušati više od 250 vina, a poseban naglasak bio je na autohtonim sortama. Tako su posjetitelji između ostalog mogli kušati trojišćinu, žlahtinu, belicu, jarbolu i sansigot. Ne treba zanemariti ni šipon, kadarku, plavac mali, tamjaniku, malvaziju, graševinu… To pokazuje koliko je regija bogata autohtonim sortama.

– Ovaj međunarodni festival pokazao je da Rijeka ima potencijal ugostiti veliki eno-gastro festival te da postoji izuzetan interes vinskih profesionalaca i ljubitelja vina. Najveće zadovoljstvo mi je što su mi ljudi prilazili i iskazivali svoje oduševljenje festivalom, a izlagači koji su rekli da će se obavezno vratiti u Rijeku. Iduće godine u ožujku najavljujemo još veći festival! Hvala izlagačima, posjetiteljima i sponzorima na podršci – istaknuo je Žarko Stilin u ime organizatora festivala.