U prodaji album “Night and Day” Tomislava Mužeka i Zagrebačkog kvarteta saksofona

U prodaji album "Night and Day" Tomislava Mužeka i Zagrebačkog kvarteta saksofona
Foto: Ana Brčić

Nakon održanog koncerta povodom dana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Tomislav Mužek i Zagrebački kvartet saksofona objavili su album “Night and Day”. Snimljen je upravo u Lisinskom 2006. godine, a stigao je u pravo vrijeme.

“Night and Day” donosi obrade američkih jazz standarda, od Colea Portera, Kaye Ballard i Franka Sinatre do filmske glazbe, a sve u aranžmanima Saše Nestorovića iz Zagrebačkog kvarteta saksofona. Na albumu se nalaze klasici poput “I’ve Got You Under My Skin”, “Fly Me to the Moon”, “I Get a Kick Out of You”, “Learnin’ the Blues”, “My Foolish Heart”, “The Way You Look Tonight” i “You’d Be So Nice to Come Home To”.

“Sviramo sve što nam se sviđa, svaku vrstu glazbe i to s radošću sviramo. Svi smo klasično obrazovani glazbenici upravo zato da bi svirali sve, bez obzira na afinitete. Onaj tko sluša glazbu pronaći će u ovim aranžmanima i Bartóka i Šostakoviča. Dakle, poruka svima, čak i studentima glazbenih akademija, da slušaju što više glazbu, jer mi se čini da se danas glazba za instrument koji se studira ne sluša dovoljno”, kaže Dragan Sremec iz Zagrebačkog kvarteta saksofona, dok kolega Saša Nestorović dodaje da su u ovom trenutku i s ovom postavom vjerojatno najstariji kvartet saksofona na svijetu. “Otvoreni smo za sve, svirali smo i ozbiljan jazz, bili smo u Americi gdje nam je u prvom redu bio Phil Woods koji je nakon naše izvedbe viknuo – ‘yes’. Jedino su naše turneje bile prije Facebooka pa ispada da se nisu ni dogodile, ali imamo sreću da smo to sve prošli.”
Za svoj glazbeni i diskografski rad Kvartet je primio i više nagrada Porin te brojne druge nagrade i priznanja u Hrvatskoj.

Tomislav Mužek jedan je od najpoznatijih i najuglednijih tenora današnje europske i svjetske operne scene. Njegova briljantna vokalna tehnika i prirodna, bogomdana ljepota glasa ubrzo su mu otvorili vrata najvećih svjetskih opernih scena, a njegove blistave izvedbe poznatih tenorskih uloga u antologijskim operama donijele su mu zvjezdani status među poklonicima i znalcima operne umjetnosti, kao i panegirike glazbene kritike, diljem svijeta. Upuštao se i u projekte mimo klasične glazbe, baš kao što je i ovaj s hvaljenim i višestruko nagrađivanim Zagrebačkim kvartetom saksofona.
“Nažalost sve dalje sve manje vremena imam za istraživanje takvih glazbenih žanrova jer sve veći izazovi dolaze k meni u smislu zahtjevnih uloga za koje se stvarno moram puno pripremati. A koliko god bih želio istraživati, dan nema dovoljno vremena za takvo što. Imamo sreću što u Lisinskom mogu isprobavati takve stvari jer u svijetu rijetko imate šansu za ovakve suradnje”, kaže Tomislav Mužek i naglašava kako je ovaj album presjek pjesama koje su njemu u američkoj pjesmarici najdraže. “Nije bilo teško odabrati jer su u pitanju pjesme koje su bile na mojoj playlisti i u automobilu i u trenucima opuštanja. To su standardi koje svi znamo, iako ih sada čujemo u posebnoj obradi pa malo zvuče egzotično.”

Album “Night and Day” snimio je Bernard Mihalić, a producirao Saša Nestorović, dok je likovno oblikovanje radio Daniel Ille. CD možete kupiti od danas na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 69 kuna, a od sljedećeg tjedna i na webshopu Croatia Recordsa.