U povodu Dana kravate, na Trgu svetog Marka održan pravi spektakl

Brojni građani i turisti imali su priliku pratiti pravi spektakl na Trgu sv. Marka gdje su Omišljani predstavili svoju povijesnu feštu Stomorinu, uključujući vezivanje i dizanje “bandire” – stijega ukrašenog svilenim maramama (facolima).

ples_trg_sv_marka

Naime, od pamtivijeka su se u hrvatskom narodu muškarac i žena obećavali jedno drugom upravo darivanjem rupca. Tako je rubac postavio svojevrsne temelje kravati koja je od njega nastala, te je to potaknulo ustanovu Academia Cravatica da nakon performansa Rubac tajna kravate izvedenog 2013., u suradnji s Općinom Omišalj, upravo 18.10.2015. na trgu Sv. Marka zajednički promoviraju priču o nastanku kravate. Cjelokupno događanje se odvijalo pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Općinom Omišalj.

Točno u podne, na trgu Sv. Marka postrojila se i postrojba Počasne satnije Kravat pukovnije na čelu sa Željkom Matejčićem Matom, u raskošnoj postavi s 13 konjanika, 16 pripadnika pješaštva i 9 članova Bubnjarskog vojnog orkestra Počasne satnije Kravat pukovnije, a u ceremoniji Smjene straže sudjelovao je i slavodobitnik jubilarne 300. Sinjske alke Frano Ivković.

Specifičnost ovogodišnje proslave Dana kravate je u silnom rastu aktivnosti u Hrvatskoj, ali i svijetu i velikom odazivu svih Hrvatica i Hrvata koji žive izvan domovine, ali i brojnih poklonika kravate širom svijeta koji ove godine obilježavaju Svjetski dan kravate, naglašavaju u neprofitnoj ustanovi Academia Cravatica na čelu s prof. Marijanom Bušićem, koja je organizator središnje proslave u Zagrebu, ali i inicijator svih međunarodnih aktivnosti povodom Dana kravate.

Tome u prilog ide i člinjenica da su hrvatski europarlamentarci podržali inicijativu ustanove Academia Cravatica pri Europskom parlamentu za službenim proglašenjem Europskog dana kravate. Tim povodom će 27. listopada, u Europarlamentu, na istaknutom mjestu Flower Carpet Exhibition Area u Strassburgu, u suradnji s uredom zastupnika Tonina Picule biti predstavljena i međunarodna izložba Izazov kravate na kojoj će se moći razgledati umjetnička djela vezana uz kravatu. Također, uz proširenje proslave Dana kravate, ove je godine kreiran i poseban logotip Svjetskog dana kravate, a logo potpisuje renomirani i svjetski poznati dizajner Boris Ljubičić.

Ovogodišnjoj proslavi Dana kravate pridružuju se prijatelji kravate diljem Europe i svijeta. Dan kravate obilježiti će se postavljanjem izložbe Priča o kravati te raznovrsnim, prigodnim i svečanim okupljanjima.

Zanimljivo je istaknuti i da je Dan kravate postao kroz godine i dio nastavnog programa u vrtićima, osnovnim i srednjim školama diljem Republike Hrvatske. Ove godine se uključuju i nove institucije, a posebno se ističe Udruga Lijepa naša preko koje se proslavi pridružilo preko 400 vrtića, osnovnih i srednjih škola te veleučilišta diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Rumunjske i drugih država.