U NEDJELJU NA JARUNU: Polumaraton “Ivan Starek”, jedna je od najdugovječnijih utrka u Hrvatskoj

32. Polumaraton Ivan Starek privukao velik broj zaljubljenika u trčanje i zdrav način života
Foto: AK Maksimir

Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Veleučilištem Velika Gorica obilježava Svjetski dan trčanja i Svjetski dan šećerne bolesti 33. polumaratonom “Ivan Starek”, koji će se održati u nedjelju, 10. studenog na Jarunu.

Utrka se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji će u 11.05 sati i označiti start utrke polumaratona na stazi dugačkoj 21 km.

Jedan od glavnih ciljeva utrke je promicanje sportske rekreacije, unapređenje zdravlja i kvalitete življenja, u čemu će pomoći stručnjaci iz NZZJZ “Dr. Andrija Štampar” i Veleučilišta Velika Gorica, a svi sudionici moći će izmjeriti tlak i šećer u krvi te provjeriti vid.

Memorijal “Ivan Starek” nastao je kao sjećanje na legendarnog skromnog trkača Ivana Stareka, počeo je kao polumaraton, a danas je to cjelodnevni događaj cestovne atletike, jedinstven u Hrvatskoj i sastoji se od nekoliko utrka i to na 5, 10 i 21 kilometar.

Utrku je 1987. pokrenuo Atletski klub Veteran (bivši naziv za Atletski klub Maksimir), kao utrku sjećanja na Ivana Stareka, dugoprugaša koji se trčanjem počeo baviti tek u ranim tridesetim godinama, a preminuo je prerano i neočekivano u svojoj 65. godini. Utrka ima veliku tradiciju i jedna je od najdugovječnijih utrka u Hrvatskoj.

U nedjelju 10. studenoga zbog utrke biti će zatvoren promet na Jarunu u razdoblju od 10.00 do 14.00 sati. Organizator Atletski klub Maksimir moli sve građane za strpljenje i razumijevanje zbog zatvaranja prometa.

Sva događanja oko starta utrka, cilja i mjerenja će biti na Jarunu na prostoru između Doma veslača i Doma tehnike.

Hodogram događanja:
7.30 – 10.00 sati podizanje startnih brojeva
10.00 – 13.00 sati mjerenja tlaka, šećera i oštrine vida od strane stručnjaka iz NZJZ Štampar i Veleučilišta Velika Gorica (u crvenom šatoru na parkingu kod kontejnera od triatlonaca)
10.55 sati start utrke građana na 5 km na glavnoj cesti uz Dom tehnike
11.00 sati start utrke na 10 km na glavnoj cesti, na krajnjem sjeverozapadnom zavoju, uz Dom veslača
11.05 sati start utrke (označava gradonačelnik iz startnog pištolja) polumaratona 21 km na gl. Jarunskoj cesti na zapadnoj strani pored velikog jezera stotinjak metara južno od pristupne ceste za Otok Univerzijade.

Nakon svake utrke biti će održana proglašenja pobjednika.