U Matici hrvatskoj održat će se promocija knjige o životu dr. Lava Znidarčića

U Matici hrvatskoj održat će se promocija knjige o životu dr. Lava Znidarčića

U Matici hrvatskoj sljedećeg tjedna će biti predstavljena knjiga Spomenica – Služenje Crkvi i narodu – dr. Lav Znidarčić 1918. – 2018.

Ova zanimljiva knjiga izlazi u povodu 100. obljetnice rođenja dr. Lava Znidarčića, hrvatskog odvjetnika, kulturnog djelatnika i rodoljuba koji je zbog svojih uvjerenja proganjan i zatvaran.

Izdavač knjige je obitelj Znidarčić, a priredili su je prof. dr. sc. Jure Krišto i dr. sc. Zlatko Matijević.

Lav Znidarčić rodio se je 1918. u Splitu, gdje je završio pučku školu i klasičnu gimnaziju, a studij prava završio je u Zagrebu.

Kako navodi Wikipedija, 16 puta mijenjao je zaposlenja, šest se puta selio, četiri puta doživio premetačinu stana i četiri puta bio u zatvoru u razdobljima 1950. – 1953. i 1975. – 1976. Nakon studija zaposlio se u Zagrebu kao pravnik u Hrvatskoj radničkoj komori. Potom je radio u gospodarstvu i u upravnim tijelima, a sljedeće radno mjesto bilo mu je mjesto tajnika Rimokatoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Posljednje radno mjesto bilo mu je u odvjetničkoj struci u kojoj je ostao do odlaska u mirovinu.

Prvi pu je uhićen je 1950. i dvije je godine proveo u zatvoru bez suđenja, od čega čak 14 mjeseci u samici. Nakon izlaska iz zatvora nastavili su politički pritisci, Znidarčićeva supruga, profesorica matematike, dobila je otkaz… Morali su se seliti u potrazi za poslom, pa su se 1957. doselili u Kakanj, neko vrijeme živjeli su i u Zenici, Bosanskom Brodu…, pa na koncu ponovo u Zagrebu.

Promocija knjige Spomenica – Služenje Crkvi i narodu – dr. Lav Znidarčić 1918. – 2018. održat će se u četvrtak 27. prosinca 2018. g. u 18 sati u Matici hrvatskoj – Dvorana Jure Petričevića Zagreb, Ulica Matice hrvatske 2.