Nenad Matić: Druge Europske zemlje ulažu u solarnu energiju, a Hrvatska u Plomin 3! Zašto?

Nenad Matić: Druge Europske zemlje ulažu u solarnu energiju, a Hrvatska u Plomin 3! Zašto?
Foto: Zelena lista

Zelena lista upozorava javnost na poraznu politiku Ministarstva zaštite okoliša i energetike u gospodarenju obnovljivim izvorima energije koja se očitava iz Zelene knjige – Analize i podloge za izradu Strategije energetskog razvitka Republike Hrvatske do 2030. godine, kazao je predsjednik Zelene liste Nenad Matić na konferenciji za novinare održanoj na ‘krovu Zagreba’.

Dodao je da Hrvatska nažalost i dalje podcjenjuje potencijal obnovljivih izvora energije u svrhu gospodarskog rasta i zapošljavanja. Kod solarne energije udio pokrivanja električnom energijom iz fotonaponskih sustava u zemljama Europske unije 2016. godine iznosio je 4% (Italija 9% Njemačka 7 %), a u Hrvatskoj 0,34%.

Prema Matićevim riječima, do 2030. godine predviđa se 770 MW iz solarne energije što znači da Hrvatska želi ostati na 0,34 %. Zelena knjiga zapostavlja energiju iz vjetroelektrana (predviđeno 2030. godine je 1360 MW) jer sada imamo u radu i sa dozvolama 1 000 MW plus vjetroelektrana Senj 156 MW.

Zelena knjiga zapostavlja korištenje toplinskih spremnika i “power–to heat tehnologije”, a korištenje dizalica topline, odnosno geotermalnih izvora uopće nije dobilo adekvatan tretman.

Zelena lista traži od hrvatske Vlade porezne olakšice za vlasnike solarnih elektrana kao i niže stope poreza na rad instalatera i servisera, podizanje ljestvice zacrtanih ciljeva iz Zelene knjige u gospodarenju obnovljivom energijom, olakšavanje i ubrzavanje procedura priključenja obnovljivih izvora energije na HEP-ov sustav te odustajanje od projekta Plomin 3. (M. Petković)