U Kravarskom klizište guta grobove, 5 obitelji evakuirano iz ugroženih kuća

“Suosjećam sa svim mještanima. Obitelji pokojnih su strašno uznemirene i razočarane, ali, rekao bih, dok nam Bog ne dozvoli da krenemo u sanaciju, jednostavno nećemo moći sanirati ovo groblje u Kravarskom”, ističe načelnik Općine Vlado Kolarec.

kravarsko_kliziste_1

Prošlo je samo sedam mjeseci, a u Kravarskom se ponovila katastrofa. Novo klizište je groblje sada potpuno uništilo. Općina je tek izradila plan sanacije grobova na osnovu štete iz veljače, ali od toga za sada neće biti ništa.

akcija_Skolarac1“Na spomenicima i grobovima pokojnih sada je nastala još veća šteta. Iako smo nakon javnog natječaja izabrali izvođača radova za sanaciju, zbog vremenskih prilika ona nije mogla početi. Sada je uništeno novih 200 četvornih metara groblja kojih bez pomoći Županije i države nećemo moći sanirati”, kaže Kolarec.

U veljači je otklizalo 50 grobova, a sada je novo klizište uništilo preko 250 posljednjih počivališta. Načelnik napominje kako se groblje bez ekshumacija neće moći vratiti u prvobitno stanje.

“Bit će tu ekshumacija i pomicanja grobova da bi ih uopće mogli vratiti u prvobitan položaj. Kako bi sanirali sva grobna mjesta, potreban je iznos veći od milijun kuna”, napominje načelnik.

Čuli pucanje temelja kuće

Klizište uništava obiteljske kuće. Nakon što su tijekom noći čuli pucanje i pomicanje tla, pet obitelji svoje domove su morali napustiti, a smještaj pronaći kod rodbine i prijatelja.

“Još ću noćas ostati ovdje, valjda se neće ništa dogoditi. Nije mi svejedno, ali niti neki strah. Moji susjedi su također u dosta velikoj opasnosti, zato su i napustili svoje kuće”, priča nam Ivan Budojević čijoj kući je veliko klizište sve bliže. Ivan trenutačno živi sam jer mu je žena siguran krov nad glavom potražila u Zagrebu.

kravarsko_kliziste_2

“Proklizao je cijeli ovaj brijeg na kojem mi se nalazi kuća i šuma do mene, te su na kući nastale pukotine. Sam više ne mogu napraviti ništa. Lopata ne pomaže, a strojevi ne mogu doći sve dok se zemlja ne prisuši. Zatim će biti potrebno napraviti potporne zidove ili nešto slično, kako bi bili koliko toliko sigurni”, dodao je Budojević.

U opasnoj kući živi trudnica

Kravarsko-kliziste-kuce1Obitelj Povoljnjak zbog sigurnosti je morala srušiti polovicu gospodarskog objekta koji se nalazi nedaleko kuće.

“Srušili smo 10 metara zgrade kako se zbog pritiska ne bi urušavala dalje. Odvezli smo 15-16 kamiona otpada, iselili ljetnu kuhinju, sav namještaj i stvari koje su bile unutra. U skidanju krovišta pomagali su nam vatrogasci te djelatnici Općine i VG Komunalca”, kaže Josip Povoljnjak koji u kući pored klizišta živi sa ženom, unukom, sinom i snahom u 9. mjesecu trudnoće.

Općina Kravarsko sazvala je Stožer civilne zaštite koji provjerava stanje na terenu i jesu li kuće sigurne za život. Na prometnicama se pojavilo 15 novih klizišta, dok je mnoštvo klizišta i u voćnjacima, vinogradima te ostalim poljoprivrednim površinama.

Izvor: KronikeVG.com