U konkurenciji 2000 europskih gradova Zagreb među 10 najboljih!

Grad Zagreb je i ove godine u konkurenciji 2000 europskih gradova uvršten u deset najboljih koji su prema ocjeni nezavisnog i stručnog žirija organizirali najbolju kampanju i implementirali trajne mjere usmjerene održivom kretanju i mobilnosti u okviru Europskog tjedna mobilnosti 2014.

bicikli-mobilnost

Time se nastavlja uspješni niz nominacija za prestižnu nagradu Mobility Award koju je Zagreb osvojio 2012. godine.

Tema prošlogodišnje kampanje koja se sada ocjenjuje bila je “Naše ulice, naš izbor” (“Our Streets, Our Choice”), s naglaskom na uključivanje uključivanje građana u oblikovanje i uređenje javnih prostora te na problem prometnog planiranja u urbanim sredinama. Prema stavu stručnog žirija Grad Zagreb je uvršten među 10 najboljih europskih gradova radi iznimno bogatog programa aktivnosti u kojemu su sudjelovale sve kategorije građana (djeca, mladi, osobe s invaliditetom, građani starije životne dobi) te velik broj partnera.

Također, u prijavi su posebno istaknute mjere i aktivnosti usmjerene poboljšanju kretanja, mobilnosti, pristupačnosti i održivog prometa (“Bike on Bus”, osnivanje Zagreb Cycling unit-a, postavljanje biciklističkog totema, unaprjeđenje javnog gradskog prijevoza, nova LPG punionica za autobuse, uvođenje internetske usluge Google Transit, nadzor prometa kamerama, niz mjera i aktivnosti usmjerenih povećanju pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom…).

Kao veliki plus istaknuto je i uključivanje svih gradskih vrtića i osnovnih škola čime je zahvaćeno više od 60.000 djece koja su tijekom Europskog tjedna mobilnosti imala brojne radionice i aktivnosti.

Svake godine, od 2002., Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week) održava se od 16. do 22. rujna, u organizaciji Europske komisije (Glavne uprave za okoliš i Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije) i nekoliko europskih organizacija (EUROCITIES, ICLEI – Local Governments for Sustainability, Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe) i posvećen je održivom kretanju i mobilnosti.

Zamišljen je kao tjedan u kojemu gradovi promoviraju postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana vezanih uz održivo kretanje i mobilnost.

Podsjetimo, Grad Zagreb se na poticaj udruga osoba s invaliditetom i Udruge Moj bicikl uključio u Europski tjedan mobilnosti 2003., a prva prijava za nagradu Mobility Award uslijedila je 2007. godine.