U knjižare stigla biografija Winstona Churchilla iz pera britanskog premijera Borisa Johnsona

U knjižare stigla biografija Winstona Churchilla iz pera britanskog premijera Borisa Johnsona
Foto: Press

Britanski premijer Boris Johnson često zna isticati da se u politici ugleda na razne velike ličnosti iz prošlosti. Jedan od uzora mu je, primjerice, atenski vođa i govornik Periklo, no daleko najveći uzor Johnsonu je ratni britanski premijer Winston Churchill o kojem je 2014. napisao knjigu Winston Churchill, Kako je jedan čovjek stvarao povijest.

Ova nadahnuta, analitička, zabavna i duhovita biografija Winstona Churchilla, iz pera Borisa Johnsona, danas je stigla u knjižare u izdanju Profila i u prijevodu Katje Mihovilović.

Johnson je vrlo neobična osoba eksplozivnog karaktera i nesvakidašnje biografije. Prvo se u javnosti istaknuo kao novinar, politički komentator da bi potom ušao u aktivnu politiku.

Godine 2001. postao je član Parlamenta, a nakon toga biran je na tri ključne političke funkcije: od 2008. do 2016. bio je gradonačelnik Londona, od 2016. do 2018. ministar vanjskih poslova, da bi na kraju, kao vođa Konzervativne stranke, 2019. postao britanski premijer.

Johnson će ostati upamćen po tome što je Veliku Britaniju izvukao iz Europske unije, ali i po raznim ekscentričnostima.

I Churchill je bio neobičan karakter, svojeglav, ingeniozan, vispren, hrabar, osoba velikih ideja i političke lukavosti, a istodobno jedinstven politički taktičar, izuzetan govornik, kakav bi i sam Johnson želio biti.

Danas je opće uvjerenje da je Winston Churchill bio jedan od najvažnijih svjetskih državnika 20. stoljeća, koji je osobno, izravno, više nego bilo koji drugi državnik njegovog doba, utjecao na izgled današnjeg svijeta.

U to je, naravno, uvjeren i Boris Johnson, koji je ovu zanimljivu Churchillovu biografiju napisao prije nego što je i sam postao britanski premijer.

Johnsonova knjiga, koja je zauzela prvo mjesto liste britanskih bestselera, dvostruko je važna i zanimljiva. Prvo, riječ je o snažno napisanoj biografiji velikog ratnog premijera, čiju je karijeru analizirao pisac koji je u međuvremenu postao suvremeni britanski premijer.

Dodatni značaj knjizi daje činjenica da je ona zapravo Johnsonova osobna projekcija kakav bi on želio biti političar i kako bi volio da ostane zapamćen u povijesti.