U Klubu Kazališta Komedija održana premijera glazbeno-poetske predstave “Kaj je ljubav”

Foto: Ines Novković

U punom Klubu Kazališta Komedija sinoć je održana svečana premijera glazbeno-poetske predstave “Kaj je ljubav” autora Adama Končića u izvođenju samog Končića te četvorice članova orkestra Kazališta Komedija: Tomislava Parmaća na klaviru, Alana Dovića na gitari, Petra Haluze na violini i Vinka Grubešića na violončelu.

U predstavi su izvedene pjesme suvremenih autora, od kojih su neki i nazočili premijeri: Tomislav Goluban, Krešimir Končevski, Adalbert Turner, Ladislav Prežigalo, Zvonko Kudelić, Željko Krznarić…

Događaju su nazočile i brojne druge osobe iz javnog života – Mila Elegović, Marija Jerneić, Ksenija Pajić, Ivo Prlender, dr. Damir Eljuga i brojni drugi.

Nina Kleflin, dramaturginja Kazališta Komedija, o predstavi kaže: “U svom autorskom projektu Adam Končić smjelo nam upućuje vječno pitanje: Kaj je ljubav? Znajući da na to pitanje nema odgovora, da veličinu i dubinu ljubavi nikada nećemo moći ni dokučiti ni artikulirati, Adam se odlučuje na ono što nam jedino preostaje: da ju opjevamo. U slavu ljubavi i svega što nam ona donosi u ovoj će se predstavi pjevati, svirati, govoriti stihove, šaliti i sentimentalizirati – baš kao što se to događa i u životu kada nas takne ljubav. Zazvonit će tu često, kao što i očekujemo od našeg glumca porijeklom iz Zagorja, prelepi naš kaj, ali moći ćemo uživati i u štokavskim pjesnicima, našim bardovima koji govore o ljubavi. Naći će se tu i novih autorskih pjesama u izvođenju kvarteta sačinjenog od članova orkestra Kazališta Komedija, kao i prerade poznatih hitova. Ali ono najvažnije donijet će nam sam Adam u svom autorskom viđenju: večer ispunjenu razmišljanjima o ljubavi i o tome koliko ona mijenja i naš život i nas same. I da pritom ne mislimo ni na prijateljsku, bratsku ili roditeljsku ljubav, ljubav prema domovini ili prema svijetu i njegovim blagodatima, već isključivo na onu specifičnu ludu ljubav koju osjećamo prema svom prvom drugom. Ljubav je ta puna erotske žudnje, neizvjesnosti i strasti, puna je očekivanja i nade. Takva ljubav donosi nezamislivu radost, no i svoju drugu stranu: razočaranja i tuge, duboke boli. To je jedina vrsta ljubavi koja nas istinski može promijeniti, nagnati na velike stvari. To je ljubav koja nam daje elan, volju za životom, nadnaravnu snagu. Bez nje smo prazni i suhi kao pustinja, bez nje smo usamljeni i opustošeni. Nije uzalud i sam sveti Pavao rekao da je čovjek bez ljubavi prazan kao napuklo zvono.”

Kao glumac, redatelj i autor Adam Končić nalazi vremena i inspiracije da stvori predstavu koja progovara o tim velikim pitanjima. Nalazi da je važno pozvati publiku da provede jednu elegantnu večer u razmišljanju o tome: kaj je ljubav? Kaj je ona za svakog od nas i kaj je ona za celi ovaj lepi svet kaj se tak hitro vrti oko nas. Vu ringišpilu živlenja večno bumo lovili odgovor na to Kaj je ljubav i makar to nigdar ne spoznali, molimo se da nas takne, zavede, zavrti – a bumo imali kuraže ljubiti, ljubiti do kraja.

O svom autorskom djelu Adam Končić govori: “Nošen iskustvima igranja u rijetkoj kazališnoj formi – kabareu, od onog debitantskog iz 2001. godine – Cabaret ITD, preko histrionsko-opatovinskih sve do dvaju u vlastitoj produkciji (Noćas ću… i Adam i ona), igrajući ih tijekom protekla dva desetljeća na zagrebačkim, ali i pozornicama širom Hrvatske, odlučio sam se na novi, suvremeni glazbeno-poetski uradak. Radnja predstave, za razliku od prvih dvaju gore spomenutih autorskih kabarea, smještena je u današnje vrijeme. Urbani prostor Zagreba, Krapine, Varaždina… u kojem se još uvijek mogu osjetiti sramežljivi proplamsaji kajkavskog govora sa svim njegovim prilagodbama vremenu u kojem, mada stidljivo, ali još uvijek ponosno živi!”

Glazbene numere na kajkavskom jeziku od kojih su neke poznatije, a neke tek trebaju afirmaciju, potpisuju autori rođenjem kajkavci, većina ih moji dragi prijatelji. Ovdje naravno leži odgovor na pitanje zašto u naslovu predstave nema upitnika. Za ovu priliku pomno je odabran vrhunski kvartet mojih kolega glazbenika iz orkestra naše Komedije.
Ova predstava vješto koketira s kabaretskom formom donoseći i živuće autore ljubavne poezije čije stihove dijelim s publikom dajući ponovno posvetu ljepšem spolu. Čut ćete i pokoji kajkavski ovovremeni „štiklec“ tematski također vezan uz vječno inspirativni i intrigantni muško-ženski odnos.

Predstava je od danas, 14. veljače 2023. na redovnom repertoaru Kluba Kazališta Komedija, a informacije o točnom rasporedu i ulaznicama mogu se dobiti na mrežnim stranicama Kazališta Komedija: www.komedija.hr, poručuju organizatori.