U kinu Tuškanac retrospektiva Henri-Georgesa Clouzota, majstora francuskog kriminalističkog filma

Henri-Georges Clouzot - Demoni
Henri-Georges Clouzot – Demoni (Les Diaboliques)

Retrospektiva najvećeg majstora francuskog kriminalističkog filma do 1960-ih, “francuskog Hitchcocka” Henri-Georgesa Clouzota, u kinu Tuškanac održat će se od ponedjeljka, 7. listopada do četvrtka, 10. listopada.

U sklopu programa bit će prikazano njegovih sedam filmova, a retrospektivu otvara remek-djelo Demoni (1955), u okvirima žanra izuzetno bitno i utjecajno djelo. Uoči projekcije, uvodnu riječ o redateljevu stvaralaštvu održat će filmska kritičarka Alemka Lisinski.

U retrospektivi prikazujemo redateljev prvijenac Ubojica stanuje na br. 21 (1942), remek-djelo Nadnica za strah (1953), koje je osvojilo Grand Prix u Cannesu i Zlatnog medvjeda u Berlinu, kriminalističku dramu Quai des Orfevres (1947) nagrađenu za režiju u Veneciji, moderniziranu adaptaciju Prevostova romana Manon (1949) nagrađenu Zlatnim lavom u Veneciji, remek-djelo detekcijskog filma Gavran (1943), po mnogima i najuspjelije redateljevo ostvarenje, te Zlatnim globusom nagrađenu krimi dramu Istina (1960), koja je ostvarila veliki komercijalni uspjeh.