U KINU KINOTEKA: Ciklus filmova jedne od najvećih ikona klasičnog Hollywooda – Judy Garland

U KINU KINOTEKA: Ciklus filmova jedne od najvećih ikona klasičnog Hollywooda – Judy Garland
Foto: Press

Jučerašnja projekcija filma Zvijezda je rođena (1954) uvela nas je u opus jedne od najvećih ikona klasičnog Hollywooda – Judy Garland. U nastavku tjedna zagrijte se uz naslove kojima je Garland svojom snažnom karizmom i moćnim glasom osigurala svoje mjesto u povijesti filma.

Judy Garland karijeru je započela još kao trogodišnja djevojčica u vodviljskom kazalištu svojih roditelja, da bi je uskoro potom nastavila u nizu filmskih mjuzikala nastalih u produkciji studija MGM. Najpoznatija po ulogama djevojke iz susjedstva američke srednje klase, Garland je zahvaljujući svom pjevačkom i plesačkom žaru, živahnosti i neponovljivoj karizmi postala jedna od najvećih zvijezda zlatnog doba Hollywooda.

Godine 1940. osvojila je posebnog Oscara za “izuzetno distignuće u portretiranju mladeži“, a među nominiranima našla se još dvaput, i to za glavnu ulogu u filmu Zvijezda je rođena (1954) te za sporednu ulogu u Suđenju u Nürnbergu (1961).

Ciklus Judy Garland trajat će do kraja sljedećeg tjedna, a ovaj tjedan na rasporedu su filmovi u kojima je odigrala svoje najpoznatije uloge. Večeras se ugrijte uz Ljetno kazalište (1950), suncem okupanu glazbenu komediju Charlesa Webstera koja kroz brundanje traktora i taktove stepa pjeva o razlikama između sela i grada. Riječ je o jednom od najvećih komercijalnih uspjeha u Garlandinoj karijeri, koji uz nadahnute nastupe Judy Garland i Genea Kellyja sadrži i njezinu ikoničku glazbenu točku – Get Happy.

U četvrtak pogledajte blagdanski evergreen Srest ćemo se u St. Louisu (1944), raskošan i lepršav, duhovit i dirljiv film Vincentea Minellija, poznatog i po izvedbi božićnog šlagera Have Yourself a Merry Little Christmas. Ako vam je dosta svakodnevnog Kanzasa, u subotu će vas Čarobnjak iz Oza (1939) uvući u tornado magije, pjesama i boja te uputiti u jedinstvenu avanturu s druge strane duge, zajedno s Dorothy, Strašilom, Limenkom i Plašljivim Lavom.

Judy Garland imala je dramatičan život s ove strane platna. Krajem 1940-ih njezina karijera počinje patiti zbog velikih pritisaka koji su dolazili iz studija MGM, a koji su rezultirali problemima s alkoholom, živčanim slomom, čak i pokušajem samoubojstva. Stoga nije ni neobično da je njezina životna priča poslužila kao predložak hvaljena biografskog filma Judy (2019) u režiji Ruperta Goolda. Smjestivši radnju u 1968. godinu, kada Garland putuje u London na rasprodanu koncertnu turneju, Goold zaviruje iza kulisa te rekonstruira dramatične privatne i profesionalne situacije koje su je učinile legendom kakvom je pamtimo. Kritičari su posebno hvalili angažiranu i nadahnutu interpretaciju oskarovke Renée Zellweger, koja briljira u naslovnoj ulozi.

Raspored projekcija na liku KinoKinoteka.