Tjedan u Kinoteci: Stiže novi film velike francuske redateljice Claire Denis

Foto: Kinoteka

Na repertoar zagrebačke Kinoteke stiže Obje strane oštrice, novi film velike francuske redateljice Claire Denis. Riječ je o uzbudljivoj romansi o ženi koja se nađe usred ljubavnog trokuta sa svojim sadašnjim partnerom i bivšim ljubavnikom.

Film odlikuju nekonvencionalan pristup temi ljubavnog trokuta te kompleksna i istančana analiza emocija i karaktera, a posebnu vrijednost daju mu odlični nastupi Juliette Binoche, Vincenta Lindona i Grégoirea Colina u glavnim ulogama.

Obje strane oštrice premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, gdje je Claire Denis osvojila Srebrnog medvjeda za najbolju režiju.

Krivotvoritelj
Inspiriran istinitim događajima, Krivotvoritelj je uzbudljiva biografska povijesna drama smještena u Berlin 1940-ih, a prati život mladića židovskog podrijetla koji zahvaljujući svome umijeću krivotvorenja dokumenata uspijeva umaći nacističkim progoniteljima.
Premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, Krivotvoritelj se može pohvaliti upečatljivom rekonstrukcijom povijesnog razdoblja te karizmatičnim nastupom Louisa Hoffmana u glavnoj ulozi.

Cvrčak i mravica
U kina stiže Cvrčak i mravica, dugometražni animirani film inspiriran klasičnom basnom, koji govori o zabranjenoj ljubavi raspjevanog cvrčka Keta i radišne mravice Antonete. Režiju filma potpisuje Luka Rukavina, a uz šarmantnu i dopadljivu priču može se pohvaliti izvrsnom računalnom animacijom.

Aktualni hitovi
Neke od najuspješnijih recentnih domaćih naslova i dalje možete pogledati na repertoaru Kinoteke. Jedan od njih je crnohumorni triler Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, zatim dojmljiva psihološka drama Sigurno mjesto Juraja Lerotića te gorko-slatka priča o odrastanju Garbura Josipa Žuvana.
Na programu i dalje prikazujemo višestruko nagrađivani Trokut tuge, satiričan pogled na odnos ekonomije, klase i roda Rubena Östlunda. Na program smo privremeno vratili i jedan od najpopularnijih filmova s Kinotekina repertoara: spektakularni dokumentarac Moonage Daydream Breta Morgena, koji kroz fascinantnu obradu vizualne i zvučne arhive gradi osebujan portret Davida Bowieja.