U Dublinu otvorena izložba posvećena Lavalu Nugentu, Ircu koji je bio jedan od osnivača Ilirskog pokreta

U Dublinu otvorena izložba posvećena Lavalu Nugentu, Ircu koji je bio  jedan od osnivača Ilirskog pokreta
Foto: Press

U Muzeju irske emigracije (EPIC The Irish Emigration Museum) u Dublinu jučer je otvorena izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu “Laval Nugent – ratnik i kolekcionar“ (“Laval Nugent – Warrior and Art Collector”).

Izložba irskoj publici prezentira lik i djelo Lavala Nugenta, austrijskog feldmaršala koji se istaknuo u borbama protiv Napoleona. Grof Nugent, porijeklom Irac, bio je jedna od ključnih ličnosti hrvatske povijesti 19. stoljeća, jedan od osnivača Ilirskog pokreta, strastveni sakupljač umjetnina i vlasnik prvog javnog muzeja u Hrvatskoj, Muzeja Nugent otvorenog na Trsatu u Rijeci. Upravo umjetnine i arheološki predmeti koje je grof sakupio čine jezgru dviju velikih zbirki Arheoloških muzeja u Zagrebu, Zbirku antičkih skulptura i Zbirku grčkih vaza.

Na početku svečanog otvorenja Izložbe okupljene je pozdravio Mervyn Green, direktor Muzeja irske emigracije istaknuvši da mu je osobita čast ugostiti izložbu koja je usko vezana uz djelatnost Muzeja.

Otvara se izložba o Lavalu Nugentu, Ircu koji je dao veliki doprinos razvoju Hrvatske u modernu europsku zemlju
Grof Nugent, porijeklom Irac, bio je jedna od ključnih ličnosti hrvatske povijesti 19. stoljeća

Kao domaćin svečanog otvorenja, okupljenima se obratio gospodin Ivan Mašina, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj, naglasivši da je upravo ova izložba o Lavalu Nugentu odličan način da se hrvatska kultura prezentira u Irskoj te je najavio daljnja gostovanja Izložbe u Galwayu i Maynoothu.

Kroz kratak presjek propadanja irskog plemstva u 19. stoljeću kao povijesno-sociološke baze okupljene je proveo profesor Terence Dooley sa Sveučilišta u Maynoothu.

Ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Sanjin Mihelić, podsjetio je na najsjajnije trenutke Lavalove biografije. Također je istaknuo da je ovo početak jedne velike avanture i suradnje Arheološkog muzeja u Zagrebu s irskim kulturnim institucijama s ciljem vraćanja grofa Lavala Nugenta na mjesto u hrvatskoj i irskoj povijesti koje mu pripada.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner podsjetio je da je i grof Nugent bio član Hrvatskog sabora te da se iako rodom Irac smatrao Hrvatom te Hrvatsku svojom domovinom. Naglasio je da u okviru Hrvatskog Sabora djeluje klub Hrvatsko-irskog prijateljstva kao jedan od najaktivnijih klubova. Između ostalog članovi kluba teže k tome da Laval dobije ulicu koja nosi njegovo ime i u Zagrebu i u Rijeci.

Izložbu je svečano otvorio Sean Ó Feárghaíl, predsjednik Donjeg doma Parlamenta Irske.

Izložba u Muzeju irske emigracije ostaje otvorena do 22. veljače 2019 godine.

Izložba je rađena je u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Muzeja irske emigracije, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Irskoj te Veleposlanstva Irske u Republici Hrvatskoj.

Izložbu autorski potpisuje Sunčica Nagradić Habus, dok su koordinatori za Dublin Darija Prelčec (AMZ), Nathan Mannion (EPIC) i Dubravka Popić (Veleposlanstvo RH).

Realizaciju izložbenog projekta financijski je pomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.