Irci na referendumu odbacili prijedlog o ukidanju Senata

Irci su na referendumu glasovali protiv ukidanja gornjeg doma parlamenta i tako zadali neočekivan udarac vladi te zemlje pod financijskim patronatom koja je uime štednje branila tu reformu, objavljeno je u subotu.

irska-referendum-630

Birači su se u petak izjasnili protiv ukidanja irskog Senata (Seanad Eirean) sa 51,7 posto (634.437 glasova) a 48,3 posto (591.937 glasova) bilo je “za”, po službenim rezultatima objavljenim u subotu.
Odaziv je bio 39,2 posto. Ovakav ishod iznenađuje, budući da su ankete prije referenduma predviđale pobjedu pristaša ukidanja Senata.
Irci su “izrekli svoj sud i ja ga prihvaćam”, reagirao je pred novinarima predsjednik vlade Enda Kenny koji se zauzimao za ukidanje gornjeg doma.
No rekao je da kani nastaviti političke reforme. “Sada kada je narod donio jasnu odluku glede Senata, mislim da je važno istražiti kako Senat može najbolje pridonijeti tom procesu reformiranja”, dodao je.
Ovo je drugi referendum koji gubi koalicijska vlada koju predvodi Enda Kenny otkako je u veljači 2011. preuzeo vlast. Prethodni referendum odnosio se na sposobnost parlamenta da provodi istrage.