U ČEŠKOM DOMU predstavljena knjiga ‘Václav Havel. Politička biografija’

Václav Havel. Politička biografija
Foto: Press

U Češkom domu u Zagrebu u srijedu je predstavljena knjiga Václav Havel. Politička biografija, autora Jasne Marcelić i Marijana Lipovca. Knjigu su objavili Hrvatsko-češko društvo i izdavačka kuća Srednja Europa uz financijsku potporu Grada Zagreba.

Riječ je o prvoj knjizi na hrvatskom jeziku posvećenoj političkom djelovanju i idejama češkog književnika, političara i državnika Václava Havela (1936. – 2011.), disidenta i političkog zatvorenika koji je kao vođa Baršunaste revolucije 1989. predvodio rušenje komunističkog režima u Čehoslovačkoj i postao njen predsjednik, a nakon dezintegracije te države i prvi predsjednik samostalne Češke.

Knjigu je predstavio politolog prof. dr. Tihomir Cipek koji je govoreći o Havelovom političkom profilu istaknuo njegovu privrženost idealima slobode, istine i demokracije.
»Ova knjiga nas podučava da sloboda nije stvar za koju bi se svi ljudi angažirali, a Havel je imao hrabrost i snagu založiti se za slobodu. Iako je kao afirmirani književnik živio dobro, imao je potrebu biti slobodan te se politički angažirao svjestan da se sloboda gradi kroz izgradnju institucija, bez mržnje i osvetoljubivosti, uz poštivanje procedure, ali i uz osjećaj samosvijesti«, kazao je Cipek, spomenuvši i Havelovu potporu Hrvatskoj u vrijeme srpske agresije. »Havel je osjetio da Hrvatsku, kad je bila napadnuta, treba braniti i za nju se založiti. Jasno je vidio da su korijeni zla u Beogradu jer je imao duboko etičko uporište«, poručio je Cipek.

Marijan Lipovac, suautor knjige i predsjednik Hrvatsko-češkog društva, kazao je da se radi o osmoj knjizi u izdanju ove udruge koja Havela sustavno popularizira još od vremena dok je bio predsjednik. Spomenuo je prijedlog Hrvatsko-češkog društva da jedna ulica u Zagrebu dobije ime Václava Havela, čime bi, uz Ulicu Tomáša Masaryka, Zagreb imao dvije ulice imenovane po češkim predsjednicima. »Václav Havel je osoba čiji život vrijedi proučavati i koliko je moguće nasljedovati kao ideal državnika-intelektualca. Svako vrijeme treba svog Havela, a u današnje vrijeme se čini kao da nam osoba njegova kalibra na europskoj i svjetskoj političkoj sceni posebno nedostaje. Havel je jedan od najvećih čeških političkih velikana, jedan od onih kakve Hrvati nisu imali i na kojima s razlogom mogu zavidjeti Česima, kao što su još i Tomáš Masaryk i Karlo IV.«, poručio je Lipovac.

Suautorica knjige Jasna Marcelić za Havela je kazala da je bio čovjek koji je režirao i uvelike utjecao na jednu od »divnijih revolucija« 20. stoljeća, čiji bi životni put bio predložak za scenarij drame kafkijanskog apsurda kojeg je živio. »Havelova dimenzija snažne duhovne slobode umjetnika, pisca dramatičara, političkog esejista, ni danas ne gubi svoj smisao«, rekla je Jasna Marcelić.

Na promociji knjige govorio je i češki veleposlanik Vladimír Zavázal koji je knjigu Václav Havel. Politička biografija nazvao vrijednim doprinosom hrvatsko-češkim vezama, ali i dobrim političkim priručnikom iz kojeg je moguće izvući mnoge pouke jer pomno prikazuje Havelovo političko djelovanje. »Kad god spomenem Václava Havela, kod hrvatskih sugovornika nailazim na osmjeh«, rekao je Zavázal, spomenuvši Havelovu podršku hrvatskoj borbi za slobodu i samostalnost. Kao posebnu vrijednost knjige naveo je tekst predgovora koji je napisao Havelov nasljednik i dugogodišnji politički protivnik Václav Klaus. »Oba su Václava tijesno surađivala unatoč činjenici da su se njih stavovi u mnogim važnim pitanjima dijametralno razlikovali. No Klaus je Havela cijenio i njegove ideje prepoznao i smatrao moralnom i filozofskom osnovom češke države i njenog društva«, poručio je veleposlanik Zavázal.

Predsjednica Češke besede Zagreb Alenka Štokić Havela je nazvala najpoznatijim Čehom u svijetu, a predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik pročitao je ulomke iz Havelovih govora.

Urednik knjige prof. dr. Damir Agičić kazao je da se radi o drugoj knjizi u seriji izdavačke kuće Srednja Europa posvećenoj biografijama državnika srednje i istočne Europe. Prva je bila biografija utemeljitelja suvremene poljske države Josefa Pilsudskog, a uskoro će objavljena biografija bivšeg gruzijskog predsjednika i šefa sovjetske diplomacije Eduarda Ševarnadzea.
Autori u knjizi opisuju Havelovo političko djelovanje, počevši od bavljenja politički obojenim temama u dramama i pjesmama pa do angažmana u Praškom proljeću 1968. i disidentskog razdoblja tijekom kojeg je bio proganjan, hapšen i zatvaran.

Detaljno je opisan Havelov put prema angažmanu u aktivnoj politici, kao i tijek Baršunaste revolucije, kolaps režima i izbor Havela na mjesto predsjednika Čehoslovačke potkraj 1989. Doba u kojem je Václav Havel obnašao dužnost šefa države (1989.–2003.) opisano je prema pojedinim temama u zasebnim poglavljima: Lustracija, Prijelaz s državne na tržišnu privredu, Dezintegracija Čehoslovačke, Susreti sa stranim državnicima, Odlazak sovjetskih vojnika i ukidanje Varšavskog pakta, Havelov odnos prema NATO-u, Havel i ujedinjena Europa, Češko-njemačko pomirenje, Václav Havel o politici, Václav Havel o demokraciji, Václav Havel kao glasnogovornik postkomunističkih zemalja i Dva Václava – Havel i Klaus. Posebno poglavlje posvećeno je Havelovom odnosu prema Hrvatskoj i ratovima u bivšoj Jugoslaviji, pri čemu je istaknuta Havelova potpora Hrvatskoj, BiH i Kosovu kao žrtvama srpske agresije, uz kritičan stav prema neodlučnosti međunarodne zajednice da zaustavi Slobodana Miloševića kojeg je uspoređivao s Hitlerom.

Velik prostor posvećen je Havelovim aktivnostima, ali i idejama, stavovima i razmišljanjima, uz mnoštvo citata iz njegovih eseja, govora i intervjua.