U ČAST RATNIKU: Zagreb bi ove godine trebao dobiti Trg stožernog generala Petra Stipetića

General Petar Stipetić
Foto: MORH

Trg u Gajnicama, koji sada nosi naziv po talijanskom gradu Passignano sul Trasimeno, ove bi godine trebao biti preimenovan u Trg stožernog generala Petra Stipetića.

Promjenom naziva trga odat će se počast generalu Stipetiću, no samo stanovnici ovog dijela grada ističu još jedan razlog za promjenu naziva trga.

“Ljudi se muče s izgovorom i to je još jedan od razloga zašto smo pokrenuli inicijativu za promjenu imena. S obzirom na to da sam i ja branitelj, htio sam da odamo počast stožernom generalu Petru Stipetiću. Njegova bista stajala bi na sredini, a sve bismo pretvorili u mjesto za druženje”, rekao je u izjavi za Večernji list Dejan Kljajić, predsjednik Vijeća GČ Podsused – Vrapče, dodajući kako trenutačno čekaju dopuštenje Stipetićeve obitelji za korištenje njegova imena koje je, kako kaže, utisnuto u hrvatskoj vojnoj povijesti.

Gajnice - Trg grada Passignano sul Trasimeno
Trg grada Passignano sul Trasimeno | Foto: Google Street View

Planovi i vizije kako će trg izgledati se još “kuhaju”, a projekt bi, prema prvim procjenama, trebao stajati nekoliko milijuna kuna.

Gajničani novo ime trga smatraju primjerenim s obzirom na to da se odmah pokraj njega nalazi Park 101. brigade koji je nazvan po zagrebačkoj postrojbi Hrvatske vojske. Djelovala je na nekim bojištima koja su bili pod zapovjedništvom generala Petra Stipetića, odnosno na zapadnoslavonskom, banovinskom i istočnoslavonskom bojištu.

Spomenuti trg do 2004. godine bio je bezimen, a sadašnji naziv trg je dobio po talijanskom gradu Passignano sul Trasimeno jer su njegovi stanovnici Podsusedu pomogli za vrijeme Domovinskog rata.

Stoga njegov trenutačni naziv ipak neće potpuno nestati – parku u Meksičkoj ulici biti će dodijeljeno ime Park grada Passignano sul Trasimeno, piše Večernji list.