U čast 30. rođendana Zagija: IZLOŽBA FAŠNIČKIH MASKI učenika osnovnih škola

Fašnik -  maske - zagi
Foto: Press

Muzej grada Zagreba, u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir i ove je godine priređuje izložbu fašničkih maski koje su izradili učenice i učenici, njih 448, u 19 osnovnih škola grada Zagreba te na likovno-kreativnim radionicama u Muzeju grada Zagreba.

Kao i svake godine, predloženom temom programa Maske željeli smo na zanimljiv i pristupačan način potaknuti dječju kreativnost kroz upoznavanje prošlosti Zagreba te očuvati tradiciju obilježavanja fašnika i pokladnih običaja u našem gradu.

“Namjera nam je bila, kroz interaktivne radionice, povezati fašničku tradiciju Zagreba s prepoznatljivim baštinskim obilježjima. Kreirajući i izrađujući fašničke maske – krinke, prisjetili smo se jednog od najznačajnijih sportskih događaja iz ne tako davne prošlosti Zagreba”, ističu organizatori.

Tema radionica bila je maskota Zagi. Naime, 2017. navršava se trideset godina od Univerzijade, sportske manifestacije koja je značajno doprinijela ne samo obnovi, već i izgradnji brojnih kulturnih i sportskih objekata u Zagrebu.

Godine 1987. glavni hrvatski grad u 12 je dana ugostio oko 3800 studenta iz 122 zemlje. Lik Zagija, veselu i živahnu vjevericu, likovno je osmislio poznati karikaturist, ilustrator i autor brojnih animiranih filmova Nedeljko Dragić.

Zašto je tada među brojnim prijedlozima čitatelja Večernjeg lista odabrana baš vjeverica? Zato što je ona stanovnik zagrebačkih parkova, a ujedno prijateljska, dobroćudna i vesela životinja, i što je najbitnije za sport – uvijek je u pokretu.

Plava vjeverica (u boji Zagreba) s tradicionalnim šestinskim šeširom, kao jednim od simbola Zagreba, i s repom u olimpijskim bojama, svojom popularnošću nadživjela je igre za koje je osmišljena, a svima je u uhu i pjesma u izvedbi Trešnjevačkih mališana.