TURISTIČKA PONUDA: Zagreb dobio još jednu autobusnu liniju za panoramsko razgledavanje grada

TURISTIČKA PONUDA: Zagreb dobio četiri nova turistička panoramska autobusa
Foto: Zagreb.hr

Danas je u promet puštena još jedna autobusna turistička linija, tako da Zagreb sada, pored Crvene i Zelene, ima i Žutu liniju koja vozi trasom dužine 32,5 kilometra.

Na njoj voze dva najsuvremenija panoramska turistička autobusa nabavljena u svibnju, a polazna stanica je na Kaptolu.

Riječ je o kružnoj liniji, pa se vožnja Žutom linijom i završava na Kaptolu, a tijekom vožnje turisti su u prilici razgledati Donji Grad i Novi Zagreb, kao i niz gradskih znamenitosti poput parkova Maksimir i Bundek, groblja Mirogoj i Muzeja suvremene umjetnosti.

Ranije uspostavljena Crvena linija prometuje užim gradskim središtem i Gornjim gradom, dužine je 12,5 kilometara sa šest usputnih stajališta, dok Zelena linija turiste vozi do jezera Jarun i Bundek i ima sedam usputnih stajališta.

“Uz već postojeću Crvenu i Zelenu turističku autobusnu liniju, uvođenjem nove linije dodatno je obogaćena turistička ponuda ZET-a i Grada, čime Zagreb, kao najbolja turistička destinacija u Hrvatskoj i dalje diže standarde kvalitete i stoji uz bok drugim europskim metropolama”, poručili su iz ZET-a u povodom puštanja u promet nove turističke linije.

Karte po cijeni od 70 kuna za odrasle, odnosno 35 kuna za djecu od 7 do 18 godina starosti, mogu se kupiti u prodavaonici karata na Trgu bana Jelačića. Vožnja za djecu mlađu od 7 godina je besplatna, uz uvjet da se uz jednu odraslu osobu vozi najviše troje djece.

Tijekom 24 sata, koliko karta vrijedi, korisnik može nograničeno koristiti sve tri turističke linije.

Autobusi na Žutoj liniji polaze svakoga dana u 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 i 16.30 sati, Crvena linija polazi u 10, 12, 14 i 16 sati, a Zelena linija u 12 i 15 sati.

Panoramski autobusi koji prometuju na Crvenoj i Zelenoj liniji opremljeni i posebnim sustavom koji putem slušalica turiste upoznaje s gradskim znamenitostima uz koje prolaze, i to na osam jezika.

Podsjetimo, prve otvorene turističke autobuse za razgledavanje grada zagreb je dobio prije nešto više od deset godina, u svibnju 2009. Treba naglasiti da su to bili autobusi izrađeni u ZET-ovim radionicama. Javnosti su prvi put pokazani 14. svibnja 2009., među prvim putnicima bio je gradonačelnik Milan Bandić u društvu s kolegama, gradonačelnicima Podgorice i Tuzle, Miomirom Mugošom i Jasminom Imamovićem, a u redovnu vožnju krenuti 31. svibnja, u sklopu obilježavanja Dana Grada Zagreba.

Ivica Majić