KAKAV PROMAŠAJ: Kupili previsoke turističke autobuse, ne mogu proći ispod nadvožnjaka!

Turistički panoramski autobusi
Foto: Zagreb.hr

Nedavno je objavljeno da svaki od 12 električnih autića nabavljenih za tri milijuna kuna, s namjerom da se poboljša turistička ponuda u gradu Zagrebu, prosječno preveze po jednog putnika dnevno, a sada je u javnost izašla nova zanimljiva priča.

Riječ je o panoramskim autobusima nabavljenim za devet milijuna kuna koji ne mogu odvoziti neke od najvažnijih tura jer su previsoki za zagrebačke nadvožnjake, objavio je Večernji list.

“Standardna zelena linija, koju panoramski autobusi voze od Kaptola, preko Maksimira i Budeka do Jaruna i natrag, jednim dijelom prolazi Savskom. Tamo, recimo, ti novi MAN-ovi autobusi ne mogu, baš kao što, recimo, ne mogu ni Miramarskom. Budući da mogu samo u određene dijelove grada, oni voze svoju posebnu liniju i ne mogu ‘uskočiti’ u standardnu zelenu ili pak crvenu, koja prometuje samim središtem grada”, rekli su Večernjaku u ZET-u.

Zato su četiri nova autobusa od devet milijuna kuna, baš poput električnih golf-autića na Ljubljanici, uglavnom parkirani na okretištu u Dubravi.

Istina, sad nije njihova sezona, panoramski autobusi voze od lipnja do rujna. No, Večernjaku su u ZET-ovoj garaži na istoku grada potvrdili da se ni u mjesecima kad rade nisu se navozili.

Na konkretan i izravan upit o gabaritima turističkih autobusa ZET je dao podugački odgovor u kojem je, u principu, i puno toga i ništa rečeno, ali ono najvažnije, potvrdili su da su stvarno autobusi previsoki.

“Turistički panoramski autobusi koji su predstavljeni u svibnju nabavljeni su kako bi se turistička ponuda ZET-a i grada Zagreba proširila, a ujedno i podigla kvaliteta usluge koju nudimo dugi niz godina”, objasnili su iz ZET-a i podsjetili na postojeće crvenu i zelenu liniju, na kojima turisti mogu razgledati uže središte grada te parkove poput Maksimira, Bundeka i Jaruna.

Onda su još dodali kako su autobusi za koje smo ih pitali “većih prijevoznih kapaciteta, što podrazumijeva i drukčije tehničke karakteristike vozila”, a oni su “uključeni na potpuno novu, žutu liniju kojom je obuhvaćeno i šire gradsko područje”.

“Dakako, karakteristike vozila usklađene su s prometno–tehničkim uvjetima cestovnih koridora kojima linije prolaze, a trase turističkih linija podložne su izmjenama”, pojasnili su iz ZET-a.

U stavrnosti, novi turistički autobusi mogu voziti samo liniju koja obuhvaća Donji grad, Novi Zagreb, Mirogoj te Maksimir i Bundek. Pitanje je samo koliko je turista za nju zainteresirano.